Prefektura Halkidik

(Preusmjereno sa stranice Prefektura Halkidika)


Koordinate: 40° 35' SG Š, 23° 30' IGD

Prefektura Halkidiki ili Halkidik (gr: Νομός Χαλκιδικής - Nomos Khalkidhikí) je oblast na jugu Središnje Makedonije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj. Upravno sedište prefekture je gradić Poligiros.

Prefektura Halkidik
Νομός Χαλκιδικής
Položaj Prefekture Halkidik u Grčkoj
 
Periferija Središnja Makedonija
Sedište Poligiros
Stanovništvo 109.587 (2005.)
na 33. mestu
Površina 2.918 km² na 17. mestu
Gustina naseljenosti 37,6/km²
Broj provincija
Broj opština 14
Broj naselja
Poštanski fah 63x xx
Oblasna oznaka 237x0, 23990
Auto oznaka ΧΚ
ISO 3166-2 šifra GR-59
Veb stranica

Geografske odlike uredi

Prefektura Halkidiki obuhvata istoimeno poluostrvo Halkidiki, jedno od najvećih u Grčkoj. Ovo poluostrvo nalazi se između Solunskog zaliva na zapadu i Orfanskog zaliva na istoku. Na severu je poluostrvo od ostatka kontinentalne Grčke odvojeno Koronija i Volvi jezerima. Od susednih prefektura Halkidiki se jedino graniči sa prefekturom Solunom sa severa. Postoji i kratka granica preko Svetoj Gori, koja ima poseban položaj u Grčkoj.

Halidiki spada u brdovite prefekture Grčke sa vrhovima i preko 1000 m. Posebno je brdovita unutrašnjost prefekture. Ova prefektura ima u središnjem, višem delu planinsku klimu, dok su obodni delovi, kao niži i primorski, sa sredozemnom klimom.

Stanovništvo uredi

Najveći deo stanovništva su etnički Grci, a poslednjih decenija javljaju se i nekadašnji turisti kao novi stanovnici. Prefektura Halkidiki spada u prefekture sa brzim rastom stanovništva zahvaljujući naglom razvoju turizma i pomorstva poslednjih decenija.

Za razliku od većine drugih prefektura u Grčkoj ova prefektura nema dominantno mesto, a upravno središte Poligiros nije najveći grad. U njemu živi tek 1/20 stanovništva prefekture. On se nalazi u unutrašnjosti, pa se sporije razvija u odnovu na obalska mesta, privlačna zbog sve razvijenijeg turizma. Pored Poligirosa, značajna mesta, a takođe i turistička odredišta turista (među kojima i mnogih Srba) su: Nea Moudanija, Nea Kalikratija, Polihrono, Nikiti, Neos Marmaras, Jerisos.

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi