Prefektura Ftiotis

Prefektura Ftiotida ili Ftiotis (gr: Νομός Φθιώτιδα - Nomos Fthiótida) je oblast u Periferiji Središnja Grčka. Središte prefekture je grad Lamija.

Prefektura Ftiotida, Ftiotis
Νομός Φθιώτιδα
Položaj Prefekture Ftiotida, Ftiotis u Grčkoj
 
Periferija Središnja Grčka
Sedište Lamija
Stanovništvo 181.383 (2005.)
na 14. mestu
Površina 4.440,8 km² na 4. mestu
Gustina naseljenosti 40,8/km²
Broj provincija 2
Broj opština 23
Broj naselja 2
Poštanski fah 35x xx
Oblasna oznaka 223x0
Auto oznaka ΜΙ
ISO 3166-2 šifra GR-06
Veb stranica www.fthiotida.gr

Geografske odlike uredi

Prefektura Ftiotida obuhvata oblast između Malijačkog zaliva Egejskog mora na istoku i planinskog venca Pinda na zapadu. Ova prefektura spada u one prefekture u Grčkoj koje se graniče sa više susednih prefektura. Na jugu se Ftiotida graniči sa sa prefekturom Fokidom i prefekturom Beotijom, sa jugozapada sa prefekturom Etolijom Akarnijom, sa zapada sa prefekturom Evritanijom, sa severozapada sa prefekturom Kardicom, sa severa sa prefekturom Larisom i sa sevroistoka sa prefekturom Magnezijom.

Područje Ftiotide je mahom planinsko sa malim delom primorskih ravnica u središnjem delu prefekture, često širine i svega 200 m. Ostatak je planinski sa brojnim vrhovima preko 2000 m. Ova prefektura ima u višim delovima planinsku klimu, dok su niži, primorski delovi sa sredozemnom klimom.

Istorija uredi

Oblast Ftiotida pominje se još od antičkog vremena, ali je data prefektura uspostavljena tek 1947. g. izdvajanjem iz prefekture Fokida. Gradnjom najvažnijeg državnog autoputa Atina-Solun sa prolaskom kroz ovu prefekturu Ftiotida je dobila na značaju i počela se brzo razvijati.

Vidi još uredi