Prefektura Lerin

(Preusmjereno sa stranice Prefektura Florina)

Prefektura Lerin ili Florina (gr: Νομός Φλώρινας - Nomos Florinas) je oblast na severu Zapadne Makedonije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj. Upraavno sedište i najveće mesto prefekture je istoimeni grad Lerin (Florina).

Prefektura Lerin
Νομός Φλώρινης
Položaj Prefekture Lerin u Grčkoj
 
Periferija Zapadna Makedonija
Sedište Lerin
Stanovništvo 55.210 (2005.)
na 44. mestu
Površina 1.924 km² na 34. mestu
Gustina naseljenosti 28,7/km²
Broj provincija
Broj opština 8
Broj naselja 4
Poštanski fah 53x xx
Oblasna oznaka 238x0, 246x0
Auto oznaka ΡΑ
ISO 3166-2 šifra GR-63
Veb stranica

Prirodne odlike uredi

 
Prespansko jezero se nalazi na severozapadu prefekture

Prefektura Florina je jedna od dve dvostruko kontinentalne prefekture u Grčkoj, što znači da je sa svih strana prefektura okružena kontinentalnim prefekturama (pogledati: Prefekture Grčke). Ova prefektura je takođe jedna od tri grčke prefekture koje su granične ka dve države, ka Makedoniji na severu i ka Albaniji na zapadu. Tromeđa sa ovim državama nalazi se u Prespanskom jezeru. Na jugozapadu se prefektura Florina graniči sa prefekturom Kastorija, na jugu sa prefekturom Kozani, a na istoku sa prefekturom Pela.

Florinska prefektura spada u brdovite prefeture u celoj Grčkoj sa brojnim planinama višim od 2000 m n.v. Najvažnije planine su Verno (2.128 m) na jugozapadu prefekture, Vernus (2.117 m) i najviši Kajmakčalan (2.524 m) na severoistoku. Jedino je everni deo srešta prefekture ravničarski i čini južni obod ravnice Pelagonije, koja se većim delom nalazi u susednoj Makedoniji. Ova prefektura poznata je i po mborjnim jezerima, od kojih je najveće i najznačajnije pogranično Prespansko jezero na severozapadu prefekture, dok su nešto manja jezera Himaditida i Vegoritida, uz još brojna mala jezera. U ovoj prefekturi nalzi se i izvorišni deo reke Aliakmon.


Klima u prefekturi Florina je zbog znatne visine kontinentalna, da bi na još većim visinama prešla u mnogo oštriju planinsku varijantu.

Istorija uredi

U doba antike oblast današnje Florine je bila postala značajna posle osvajanja od strane antičke Makedonije. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Iako su mesni Grci bili veoma aktivni tokom svih pobuna protiv Turaka, ovo područje ponovo postalo deo savremene Grčke tek 1913. g. Iste godine obrazovana je velika prefektura, iz koje su se kasnije (1947. g.) izdvojile prefekture Florina, Kozani, Kastorija i Grevena. Posle Grčko-Turskog rata 1923. g. tursko stanovništvo se iselilo u maticu, a na njihovo mesto su doseljeni Grci izbeglice iz Male Azije. Drugi svetski rat i Građanski rat u Grčkoj su teško pogodili ovu oblast. Tokom drugog po redu dogodilo se masovno iseljavanje dotad pretežnog makedonskog stanovništva. I pored toga makedonska manjina i danas je prisutna u stanovništvu prefekture.


Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo Florinske prefekture su Grci, ali pored njih postoji i mali broj Makedonaca, ostatak nekad znatno brojnijeg stanovništva. Dominira gradsko stanovništvo. Florina je najveći grad.

Privreda uredi

Privreda prefekrure Florina oslanja se najviše na poljoprivrednu proizvodnju u dolinskim delovima. Posebno je značajna proizvodnja paprika i bresaka. Zahvaljujući tome u gradu Florini je veoma razvijena prehrambena industrija. Zahvaljujući nizu visokih planina u ovoj prefekturi je razvijen zimski turizam. Poznato skijalište u Grčkoj, Pisoderi nalazi se ovde i udaljeno je 20ak kilometara zapadno od Florine.


Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi