Prefektura Elis

(Preusmjereno sa stranice Prefektura Elida)

Prefektura Ilija ili (starogrčki) Elis ili Elida (gr: Νομός Ηλεία - Nomos Ileía) je oblast u periferiji Zapadna Grčka u državi Grčkoj. Upravno središte prefekture i njen najveći grad je Pirgos. Drugi veći grad je Amaliada.

Prefektura Ilija, Elis, Elida
Νομός Ηλεία
Položaj Prefekture Ilija, Elis, Elida u Grčkoj
 
Periferija Zapadna Grčka
Sedište Pirgos
Stanovništvo 198.763 (2005.)
na 13. mestu
Površina 2.618 km² na 22. mestu
Gustina naseljenosti 75,9/km²
Broj provincija 2
Broj opština 22
Broj naselja
Poštanski fah 27x xx
Oblasna oznaka 262h0
Auto oznaka ΗΑ
ISO 3166-2 šifra GR-14
Veb stranica www.nailias.gr

U prefekturi Ilija nalazi se drevna Olimpija.


Prirodne odlike uredi

Prefektura Ilija je smeštena na zapadnom Peloponezu. Sa zapada prefekturu okružuje Jonsko more. Sa severa prefektura se graniči sa prefekturom Ahaja, sa istoka sa prefekturom Akadija, a sa juga sa prefekturom Mesinija. Na zapadu, 25 km preko mora, nalazi se ostrvo i prefektura Zakintos.


Zapadni deo prefekture Ilija je primorska ravnica, koja u njenom istočnom delu prelazi u niže planine. Najvažnija reka je Pinios, koja je pregrađena akumulacionim jezerom.


Klima u prefekturi Ilija je u primorskim delovima sredozemna, dok u planinskim krajevima na istoku zbog znatne visine ona prelazi u oštriju planinsku varijantu.


Istorija uredi

Prefektura Ilija dobila je ime po drevnoj starogrčkoj oblasti Elis, koaj bila deo Grčke civilizacije. Potom je došlo do osvajanja ovog područja od strane starog Rima 146. g. pne. Kasnije ovo područje biva priključeno Vizantiji, u 13. veku osvajaju je Krstaši, da bi sredinom 15. veka Ilija postala deo otomanskog carstva. Pod njima će ostati do modernog perioda, izuzev kraja 16. veka, kada je bila pod vlašću Mletaka.

1821. g. ovo područje bilo je jedno od prvih koja su uzela učešće u Grčkom Ustanku. Odmah po uspostavljanju države Grčke obrazovana je i prefektura Ahaja-Elis, koja je podeljena na dve zasebne jedinice 1936. g. Posle Grčko-Turskog rata 1923. g. na ovo područje se doselilo mnogo grčkih prebeglica iz Male Azije. Poslednjih decenija prefektura je osavremena, ali je to bilo usporeno čestim zemljotresima, kao i prilično brojnim šumskim požarima.


Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo prefekture Ilija su Grci. Najveći deo stanovništva (2/3) živi u severnom delu prefekture. Tu se broj stanovnika povećava, do na krajnjim ruralnim jugu i istoku opada. Gradovi poput upravnog sedišta Pirgosa i Amaliade su realtivno mali i ne prelaze brojku od 1/10 oblasnog stanovništva.


Privreda uredi

Zahvaljujući relativno velikim površinama plodnog zemljišta prefektura ima veoma razvijenu poljoprivredu sredozemnog tipa (maslina, agrumi, vinova loza, ali i povrće, žitarice). U primorju je razvijeno i ribarstvo, dok se u gradovima razvija laka industrija. Turizam je u povoju za grčke uslove.


Vidi još uredi


Spoljašnje veze uredi