Prefektura Boetija

(Preusmjereno sa stranice Prefektura Beotija)

Prefektura Beotija ili Boetija ili Viotija (gr: Νομός Βοιωτία - Nomos Voiotía) je oblast u Periferiji Središnja Grčka, susedna prefektura gradu Atini sa severa. Središte prefekture je grad Livadija, a najveći Teba.

Prefektura Beotija, Boetija, Viotija
Νομός Βοιωτία
Položaj Prefekture Beotija, Boetija, Viotija u Grčkoj
 
Periferija Središnja Grčka
Sedište Livadija
Stanovništvo 130.768 (2005.)
na 27. mestu
Površina 2.952 km² na 16. mestu
Gustina naseljenosti 44,3/km²
Broj provincija 2
Broj opština 18
Broj naselja 2
Poštanski fah 32x xx, 190 12
Oblasna oznaka 26x0
Auto oznaka ΒΙ
ISO 3166-2 šifra GR-03
Veb stranica www.viotia.gr

Geografske odlike uredi

Prefektura Beotija obuhvata oblast između Korintskog zaliva na zapadu i Evripijevog morskog prolaza i koja se ka jugu produžava u poliostrvo Atiku. Sa zapada se Beotija graniči sa sa prefekturom Fokidom, sa severa prefekturom Ftiotidom, sa juga sa prefekturom Atika. Sa istoka se pruga Prefektura Eubeja, odvojena od kopna i Beotije Evripijevim morskim prolazom.

Beotija spada u izrazito brdovite prefekture Grčke sa vrhovima i preko 2000 m. Poznata planina Parnas nalazi se na zapadu prefekture. Ova prefektura ima u središnjem, višem delu planinsku klimu, dok s zapadni i istočni delovi, kao primorski, sa sredozemnom klimom.


Istorija uredi

Istorija antičke Beotije vezana je za starogrčke državice Tebu i Beotiju.

Saobraćaj uredi

Beotija je veoma značajan deo Grčke u vezi sa državnim saobraćajnim vezama, jer predstavlja glavnu vezu prestonice Atine sa kopnenim delom Grčke i Evropom. Kroz Beotiju prolaze državni putevi:

Vidi još uredi