Prefektura Atina

Prefektura Atina (gr: Νομαρχία Αθηνών, engl. Athens Prefecture) je oblast u središnjem delu Periferije Atika i središnjem delu Grčke. Zapravo, celokupna površ ove prefekture je tzv. "Velika Atina", tj. oblast glavnog grada Grčke, Atine, sa bliskim i povezanim predgrađima. Zbog toga je ova prefektura posebna po čitavom nizu podataka vezanih za prefekture u Grčkoj.

Prefektura Atina
Νομαρχία Αθηνών
Položaj Prefekture Atina u Grčkoj
 
Periferija Atika
Sedište Atina
Stanovništvo 2.664.776 (2005.)
na 1. mestu
Površina 361,7 km² na 53. mestu
Gustina naseljenosti 7.367/km²
Broj provincija
Broj opština 48
Broj naselja
Poštanski fah 1xx xx
Oblasna oznaka 210
Auto oznaka IH/IK
ISO 3166-2 šifra GR-A1
Veb stranica www.nomarxia.gr

Prirodne odlike uredi

 
Karta prefekture sa podelom na opštine

Prefektura Atina je kopnena prefektura Grčke. Na severu i istoku ova prefektura graniči se sa prefekturom Istočna Atika, a na zapadu sa prefekturom Pirej. Na jugu se nalazi Salaminski zaliv Egejskog mora.

Prefektura je izrazito brdskog karaktera, ali i pored toga celokupna površ je urbanizovana.

Klima u prefekturi Atina je sredozemna, u nagalasak da je zbog razvijenih gradskih aktivnosti vazduh veoma zagađen.

Istorija uredi

U doba antike ova oblast bila je značajna kao središnji i najvažniji deo polisa Antičke Atine. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Mesni Grci su bili veoma aktivni tokom Grčkog ustanka 1821. g, pa je područje postalo deo savremene Grčke već1830. g., a tad maleni grad Atina postala glavni grad novoobrazovane države zahvaljujući svojoj slavnoj istoriji.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo su Grci, mada kao i u svim prestonicama Evrope postoji i značajna grupa stranaca. Stanovništvo je 100% gradsko.

Privreda uredi

Grad Atina je privredno i ekonomsko središte cele Grčke. Doniniraju tercijarni i kvaterni sektor, odnosno trgovina, usluge, poslovanje, uprava, kultura, obrazovanje. Nekadašnja industrija je uglavnom izmeštena iz grada na njegov dalji obod ili na druga mesta u državi.

Spoljašnje veze uredi