Prefektura Arkadija

Prefektura Arkadija (gr: Νομός Αρκαδία - Nomos Arcadia) ) je oblast u periferiji Peloponez u državi Grčkoj. To je i po površini najveća prefektura ove periferije. Upravno središte i najveći grad je grad Tripolis, ujedno i središte cele periferije Peloponez. Drugi po značaju gradu u prefekturi je grad Megalopoli.

Prefektura Arkadija
Νομός Αρκαδία
Položaj Prefekture Arkadija u Grčkoj
 
Periferija Peloponez
Sedište Tripolis
Stanovništvo 100.611 (2005.)
na 38. mestu
Površina 4.419 km² na 5. mestu
Gustina naseljenosti 22,8/km²
Broj provincija 4
Broj opština 22
Broj naselja 1
Poštanski fah 22x xx
Oblasna oznaka 2710, 275x0, 279x0
Auto oznaka ΤΡ
ISO 3166-2 šifra GR-12
Veb stranica www.arcadia.gr

Zbog svog izrazitog planinskog karaktera i izdeljenosti na brojne zabite kotline i polja Arkadija je još u to vreme bila sinonim za izolovanost i izopštenost. Ovo je povezano i sa drugim značenjem Arkadije, koja je kao zabita oblast bila povezana za mirnim i spokojnim životom i seoskom idilom. Ovo su bili snažniji motivi kod nekih umetnika, poput Pusena.

Etimologija uredi

Naziv prefekture nedvosmisleno upućuje na starogrčki polis Arkadiju, koji je bio značaja u toku istorije stare Grčke.

Prirodne odlike uredi

 
Tipično naselje u unutrašnjosti Arkadije
 
Plaža u primorskom delu Arkadije

Prefektura Arkadija je središnja prefektura na Peloponezu. Zbog toga ona ima relativno malu vezu sa morem (Argoliski zaliv na jugoistoku), što se suprotno okolnim prefekturama, koje su izrazito primorske. Sa juga se prefektura Arkadija graniči sa prefekturom Lakonija, sa jugozapada sa prefekturom Mesenija, sa zapada sa prefekturom Ilija, sa severa sa prefekturama Ahaja i Korint i sa istoka sa prefekturom Argolida.


Prefektura Arkadija je planinska u svom većem delu. Najpoznatija planina Menalo u središnjem delu prefekture. Tu su i Parnon na jugozapadu, zatim manji Artemisio, Sajta i Skjatio. Većina planina ima visinu blizu i oko 2000 m. n.v. U prefekturi postoje i brojna manja polja i zaravni na znatnoj nadmorskoj visini (500-1000 m). Od njih najvažnija polja je oko najvažnijih naselja, gradova Tripolija i Megalopolija.


Klima u prefekturi Arkadija je u primorskim delovima sredozemna, dok u najvećem, višem planinskom delu prefekture oštrija i bliža kontinetalnoj klimi. Na najvišim planinama klima je oštra, pa su tu smešetni i zimski turistički centri.

Istorija uredi

Oblast prefekture Arkadija bila je jedna od važnih u doba stare Grčke. Prethodno je bila u sasatvu Mikenske civilizacije, da bi je kasnije naselili Dorci. Istorija Arkadije je najviše vezana za polis i grad Arkadiju. Kao oblast blizu stare Sparte, Arkadija je svoju politiku ravnala sa politikom svog moćnog suseda u svim ratovima stare Grčke. Manji značaj Arkadija zauzima u sledećim epohama: u helenističko doba, zatim doba starog Rima i Vizantije. U 13. veku osvajaju je Krstaši, da bi sredinom 15. veka područje Arkadije postalo deo otomanskog carstva. Pod njima će ostati do savremenog doba.


1821. g. ovo područje bilo je jedno od prvih koja su uzela učešće u Grčkom Ustanku. Odmah po uspostavljanju države Grčke obrazovana je i velika prefektura Arkadija, koja je kasnije smanjivana nauštrb okolnih novih prefektura. Tokom 20. veka i pored snažne modenizacije prefekture Arkadija je stalno bila iseljeničko područje sa naglim smanjenjem stanovništva usled nepovoljnih životnih uslova. Smatra se da današnje stanovništvo prefekture čini oko 50% stanovništva od pre 100 godina. Poslednjih decenija prefektura se našla u nešto boljem položaju, pre svega zahvaljujući izgradnji savremenog autoputa ka Atini. Sa druge strane prefektura je bila i jedna od najteže pogođenih prilično brojnim šumskim požarima tokom proteklih 2 decenije. Takođe, 1967. g. snažan zemljotres je pogodio grad Megalopoli.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo prefekture Arkadija su Grci. Dominira gradsko stanovništvo, a oko 30% stanovništva živi u gradskom području Tripolija. Zbog toga je već i onako mala gustina prefekture (<25 st./km²) naseljenosti još manja.

Privreda uredi

Prefektura Arkadija spada u slabije razvijene prefekture. Omanja industrija razvoijena je u gradovima, dok na seoskom području najviše razvijeno stočarstvo. Postoje i rudokopi, koji se eksploatišu od vremena Drugog svetskog rata. Nove saobraćajne veze sa Atinom i okolnim obalskim područjem sa razvijenim turizmom doprineli su narastanju značaja saobraćaja i prometnosti prefekture.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi