Prefektura Argolida

Prefektura Argolida ili Argolis (gr: Νομός Αργολίδα - Nomos Argolída) ) je oblast u istočnom delu periferije Peloponez u državi Grčkoj. Upravno središte i najveći grad je grad Nafplio, a dugi po značaju i veličini je Argos.

Prefektura Argolida, Argolis
Νομός Αργολίδα
Položaj Prefekture Argolida, Argolis u Grčkoj
 
Periferija Peloponez
Sedište Nafplio
Stanovništvo 108.636 (2005.)
na 34. mestu
Površina 2.154 km² na 30. mestu
Gustina naseljenosti 50,4/km²
Broj provincija 3
Broj opština 14
Broj naselja 2
Poštanski fah 21x xx
Oblasna oznaka 275x0
Auto oznaka ΑΡ
ISO 3166-2 šifra GR-11
Veb stranica www.argolida.gr

Upravna podela i naselja uredi

Okrug Lakonija se deli na 5 opština:

  1. Argos–Mikena
  2. Epidavr
  3. Ermionida
  4. Nafplio

Naflpio je sedište okruga dok je najveći grad Argos. To su jedina dva veća grada (> 10.000 st.) u okrugu.

Toponim uredi

Naziv prefekture nedvosmisleno upućuje na starogrčki polis i današnji grad Argos, koji je drugi po značaju u prefekturi.

Prirodne odlike uredi

 
Antički ostaci u Argosu

Prefektura Argolida se nalazi u istočnom delu poluostrva Peloponez. Ona izlazi na dva značajna zaliva Egejskog mora, Argoliski na jugu i Saronski zaliv na istoku. Kopnene granice prefektura ima ka zapadu, severu i delom ka istoku. Sa zapada prefektura Argolida se graniči sa prefekturom Arkadija, sa severa sa prefekturom Korint, a delom sa istoka sa enklavom Periferije Atika na Peloponezu. Veoma mali deo prefekture otpada na nekoliko sasvim malih ostrav u blizini morske obale.

Najvažniji deo prefekture Argolida je središnji, koji je ravničarski i otvroren ka moru sa juga. Ovo je deo sa razvijenom poljoprivredom, a tu se nalaze i dva najveća naselja prefekture, Nafplio i Argos. Zapadni i istočni deo prefekture je planinski. Najvažnije planine su Lihreja i Trahi. Pošumljenost je uglavnom vezana za središnji planinski pojas, ali postoje i šume u primorju. Tokom požara poslenjih godina stradalo mnogo površina pod šumom. Rečnih tokova nema mnogo, a i oni leti svi presuše.

Klima u prefekturi Argolida je u primorskim delovima sredozemna, dok u planinskim krajevima zbog znatne visine ona prelazi u oštriju planinsku varijantu.

Historija uredi

Oblast prefekture Argolide bila je jedna od najvažnijih u doba antike, poznata kao Argolida. Najveći značaj ovaj prostor je imao u toku Mikenske civilizacije, kada su ovde bili smešteni moćni gradovi: Mikena, Tirint, Argos, Epidaur. prostor je bio značajan i u toku sledećih epoha - stare Grčke, helenističkog doba, zatim starog Rima. Kasnije ovo područje biva priključeno Vizantiji, u 13. veku osvajaju je Krstaši, da bi sredinom 15. veka područje Korinta postalo deo otomanskog carstva. Pod njima će ostati do savremenog doba.

1821. g. ovo područje bilo je jedno od prvih koja su uzela učešće u Grčkom Ustanku. Odmah po uspostavljanju države Grčke obrazovana je i velika prefektura Argolidokorintija, koja je podeljena na dve zasebne jedinice 1949. g. Poslednjih decenija prefektura je osavremenjena, ali je to bilo usporeno prilično brojnim šumskim požarima.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo prefekture Korint su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Više od polovine oblasnog stanovništva živi u relativno malom ravničarskom području oko gradova Nafplia i Argosa (oko 10% površine prefekture). Glavno stanovništvo okruga su Grci, a zvanično priznatih historijskih manjina nema. I pored toga u okrugu živi zajednica Roma. Gustina naseljenosti je oko 50 st./km², što je osetno manje od proseka Grčke (oko 80 st./km²). Ravničarsko područje oko je značajno gušće naseljeno, dok je udaljenije planinsko područje na zapadu gotovo pusto.

Privreda uredi

Prefektura Argolida je poznata po poljoprivredi, koja je tradicionalno razvijena, a danas je ona vezana za tržište obližnje Atine. Gaje se voće i povrće (posebno paradajz) u nizinama i masline u višim delovima.

Sve veći značaj ima i turizam i to naročito kulturološki, zbog brojnih arholoških nalazišta vezanih za Mikensku civilizaciju.

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi