Prefektura Ahaja

Prefektura Ahaja (gr: Νομός Αχαΐα - Nomos Achaïa) je oblast u periferiji Zapadna Grčka u državi Grčkoj. Budući da je upravno središte ove prefekture grad Patras, jedan od najvažnijih grčkih gradova, značaj ove prefekture je mnogo veći od uobičajenog.

Prefektura Ahaja
Νομός Αχαΐα
Položaj Prefekture Ahaja u Grčkoj
 
Periferija Zapadna Grčka
Sedište Patras
Stanovništvo 331.316 (2005.)
na 5. mestu
Površina 3.272 km² na 14. mestu
Gustina naseljenosti 101,3/km²
Broj provincija 3
Broj opština 21
Broj naselja 2
Poštanski fah 25x xx, 26x xx
Oblasna oznaka 2610, 269x0
Auto oznaka ΑΖ
ISO 3166-2 šifra GR-13
Veb stranica www.achaia.gr

Poreklo imena uredi

Naziv prefekture nedvosmisleno upućuje na drevno grčko pleme Ahajce, koji su naseljavali ovo područje u vreme antike.

Prirodne odlike uredi

 
Karta drevne Ahaje
 
Tipična slika unutrašosti prefekture

Prefektura Ahaja je smeštena na Peloponezu. Sa severa prefekturu okružuje more, tačnije Patraski zaliv i Korintski zaliv Jonskog mora. Sa druge strane prvog zaliva je Prefektura Etolija Akarnija, a drugog Fokida, dok je najužem mestu prefektura Ahaja povezna mostom Rio-Antirio sa drugom obalom. Sa istoka prefektura se graniči sa prefekturom Korint, sa juga prefekturom Akadija i sa zapada prefekturom Elida.

Najveći deo prefekture Ahaja je planinski. Na jugu su planine Erimantus i Kilini, dok se u središnjem delu nalazi planina Panahaiko. Severni deo prefekture je priobalna ravnica, plodna i gusto naseljena. Rečnih tokova ima malo i to uglavnom kratke reke, koje tokom letnjih suša presuše. Pošumljenost je uglavnom vezana za središnji planinski pojas, ali postoje i šume u primorju. Tokom požara poslenjih godina stradalo mnogo površina pod šumom.


Klima u prefekturi Ahaja je u primorskim delovima sredozemna, dok u planinskim krajevima zbog znatne visine ona prelazi u oštriju planinsku varijantu.


Istorija uredi

Prefetura Ahaja dobila je ime po drevnom grčkom plemenu Ahajcima, koji su naseljavali ovo područje u vreme antike. Kasnije, posle osvajanja ovog područja od strane starog Rima 146. g. pne., ovaj naziv proširio se na celu Grčku - Provinicija Ahaja. Kasnije ovo područje biva priključeno Vizantiji, u 13. veku osvajaju je Krstaši, da bi sredinom 15. veka Ahaja postaja deo otomanskog carstva. Pod njima će ostati do modernog perioda, izuzev kraja 16. veka, kada je bila pod vlašću Mletaka.

1821. g. ovo područje bilo je jedno od prvih koja su uzela učešće u Grčkom Ustanku. Odmah po uspostavljanju države Grčke obrazovana je i prefektura Ahaja-Elis, koja je podeljena na dve zasebne jedinice 1936. g. Posle Grčko-Turskog rata 1923. g. na ovo područje se doselilo mnogo grčkih prebeglica iz Male Azije. Poslednjih decenija prefektura je osavremena, ali je to bilo usporeno zemljotresom 1994. g., ako i prilično brojnim šumskim požarima.


Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo prefekture Ahaja su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Najveći deo stanovništva (2/3) živi u gradskom području Patrasa. Značajna naselja su i Egio i Kato Ahaja.

Privreda uredi

Prefektura Ahaja je jedna od privredno najvažnijih prefektura Grčke. Ovo je sve zahvaljujući gradu Patrasu, koji je jedno od najvažnijih industrijskih i trgovačkih središta države. U gradu i okolini postoje brojna industrijska preduzeća, a u mestu Rio nalazi se rafinerija. U unutrašnjosti dominira poljoprivreda (masline, vinova loza). Unutrašnjost je retko naseljena i stoga nezagađena, poa se ovde nalaze brojni izvori pitke vode, čiju vodu koriste obližnje fabrike za flaširanje (najpoznatija "Koka Kola").

Vidi još uredi


Spoljašnje veze uredi