Predstavnički dom (Novi Zeland)

(Preusmjereno sa stranice Predstavnički dom Novog Zelanda)

Predstavnički dom Novog Zelanda (engleski: New Zealand House of Representatives) je jedini dom Parlamenta Novog Zelanda. Zajedno s aktualnim monarhom, Predstavnički dom sačinjava novozeandski parlament. Predstavnički dom donosi zakone, iz svojih redova daje ministre za formiranje vlade i nadzire rad iste. Također je zadužen za donošenje državnog proračuna i odobravanje troškova.

Predstavnički dom Novog Zelanda
New Zealand House of Representatives
52. saziv Parlamenta
Vodstvo
PredsjednikTrevor Mallard, NZLP
(od 7. studenog 207.)
Struktura
Broj zastupnika120
Političke grupeVlada (55)

Podrška (8)

Oporba (56)

Neutralni (1)

  •      ACT (1)
Mjesto zasjedanja
Parlamento da Nova Zelândia.jpg
Novi Zeland Parliament House, Wellington, Novi Zeland
Web-stranica
parliament.nz

Predstavnički dom je demokratski izabrano tijelo čiji su zastupnici znani kao članovi parlamenta (Members of Parliament, MPs). Uglavnom se sastoji od 120 zastupnika, međutim moguće je da taj broj bude i veći zbog visećih mandata; Predstavnički dom trenutno ima 121 zastupnika upravo zbog toga. Zastupnici se biraju na ograničeni mandat za vrijeme trajanja aktualnog saziva, koje može iznositi maksimalno tri godine. Sedamdeset zastupnika se bira direktno kroz izborne jedinice, dok se ostala mjesta popunjavaju preko spiska temeljem udjela kojeg svaka stranka ima u ukupnom broju glasova. Maori su od 1867. godine imali svog predstavnika, a 1893. godine su žene dobile pravo glasa, što je bio prvi takav slučaj u svijetu. Vladu formiraju stranka ili koalicija s najviše zastupnika u Predstavničkom domu, a ako to nije moguće, stranke mogu podržati manjinsku vladu.

Predstavnički dom formiran je 1852. godine donošenjem Novozelandskog ustavnog akta, koji je uspostavio dvodomni parlament; ipak, Zakonodavno vijeće, bivši gornji dom, ukinuto je 1951. godine. Parlament je potpunu kontrolu nad politikom Novog Zelanda stekao 1947. godine donošenjem Zakona o usvajanju Vestminsterskog statuta.