Predrag Stojaković

Predrag Stojaković (Slavonska Požega, 9. jun 1977) je bivši srpski košarkaš. U svojoj karijeri igrao je za Crvenu zvezdu, PAOK, Sacramento Kingse, Indiana Pacerse, New Orleans Hornetse, Toronto Raptorse i Dallas Maverickse. Stojaković je igrao na tri All-star utakmice i dva puta je pobedio u šutiranju trojki.

Predrag Stojaković
Peđa Stojaković
Peđa Stojaković
Pozicijabek šuter/krilo
Visina2,08 m
Težina104 kg
Rođen9. jun, 1977.
Slavonska Požega, Jugoslavija
KluboviCrvenu zvezdu, PAOK, Sacramento Kings, Indiana Pacers, New Orleans Hornets, Toronto Raptors, Dallas Mavericks
Draft14., 1996.
Sacramento Kings
Pro karijera1994. – 2011
NagradeTri puta učesnik All star utakmice
Najkorisniji igrač Evrobasketa 2001.

Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio zlata na Svetskom prvenstvu 2002. i Evropsko prvenstvu 2001. i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1999.

Biografija uredi

Stojaković je rođen u Slavonskoj Požegi u SFRJ, a 1991. godine kao Srbin je primoran da sa svojom porodicom izbegne iz Hrvatske u Srbiju. U šesnaestoj godini seli u Grčku da igra za PAOK iz Soluna, gde ostaje četiri godine. Takođe je uzeo grčko državljanstvo i dobio je grčko prezime Kinis.

Stojaković je draftovan od strane Sacramento Kingsa, kao 14. pik, 1996. godine, ali je ostao u PAOK-u do 1998. U sezoni 1996/1997 beležio je prosečno 20,3 poena po utakmici pre nego što je polomio desnu nogu. Rehabilitaciju je okončao u Sakramentu u leto 1997. Sledeće sezone Stojaković je beležio prosečno 23,9 poena po utakmici i izabran je za najkorisnijeg igrača lige. U polufinalu plej-ofa protiv Olimpijakosa, Stojaković je trojkom doneo pobedu PAOK-u 58-55 i time okončao petogodišnju dominaciju Olimpijakosa u grčkom prvenstvu. U finalu je Panatinaikos imao prednost domaćeg terena i slavio je 3:2 u seriji, a Stojakovića je čuvao Bajron Skot, njegov budući trener u Nju Orleansu.

Olimpijski zapisi
Košarka
Svetska prvenstva
Zlato 2002. SAD Jugoslavija
Evropska prvenstva
Bronza 1999. Francuska Jugoslavija
Zlato 2001. Turska Jugoslavija

Sakramento Kingsi uredi

Stojaković je u Sacrametno prešao u sezoni 1998/1999, koja je bila skraćena zbog štrajka američkih profesionalnih košarkaša. U prvoj sezoni je obično ulazio sa klupe, a ukupno je zabeležio 8,4 poena po utakmici. Tog leta je debitovao za reprezentaciju Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 1999. u Francuskoj, na kom je Jugoslavija osvojila bronzanu medalju, ali je malo igrao na prvenstvu zbog povrede. Sledeće sezone, Stojaković je beležio 11,9 poena po utakmici i bio je šesti u celoj ligi po procentu uspešnosti slobodnih bacanja u celoj ligi. Na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju Stojaković je sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio razočaravajuće 6. mesto.

Nakon dve sezone provedene uglavnom na klupi, u sezoni 2000-2001, nakon što je Sacramento menjao Korlisa Vilijamsona za Daga Kristija, Stojaković je dobio pravu šansu i postiže u proseku 20,4 poena i 5,8 skokova po utakmici, sa procentom šuta od 40% za tri poena. Na Ol-star vikendu 2001. Stojaković je bio drugi u takmičenju u brzom šutiranju trojki, iza Reja Alena iz Milvoki Baksa, ali je trijumfovao u igri „Dve lopte“ u kom mu je partnerka bila Ruti Bolton-Holifild iz Sakramento Monarha protiv para Klivlenda Trajan Lengdon i Eva Nemcova. U glasanju za igrača koji je najviše napredovao završio je drugi, iza Trejsija Makgrejdija iz Orlando Medžika. Tog leta, Stojaković je predvodio reprezentaciju Jugoslavije do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u košarci 2001. u Turskoj, kada je bio najbolji strelac ekipe i najkorisniji igrač prvenstva.

Sezona 2001-2002 je bila najuspešnija u dosadašnjoj Stojakovićevoj karijeri. Te sezone igrao je prvu NBA Ol-star utakmicu i pobedio u takmičenju za tri poena. Kingsi su dominirali ligom, ali su u neizvesnoj finalnoj seriji Zapadne konferencije izgubili od Lejkersa 4:3. U leto 2002. reprezentacija Jugoslavije je u Indijanapolisu uzela zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci.

Sledeće godine zabeležio je mali pad u broju postignutih poena (19,2 poena po meču), ali je opet izabran za Ol-star utakmicu, a po drugi put za redom pobedio u takmičenju za tri poena. Kingsi su ovaj put zaustavljeni u polufinalu Zapadne konferencije od Dalas Meveriksa. Na Evropsko prvenstvo u košarci 2003., oslabljena reprezentacija Srbije i Crne Gore zauzela je šesto mesto. Sledeće sezone Stojaković je iskoristio odsustvo najboljeg igrača Kingsa Krisa Vebera zbog povrede i prosečno je beležio 24,2 poena po meču i završio je na drugom mestu u celoj ligi. Iste sezone je najbolji izvođač slobodnih bacanja sa procentom od 92,7%. Po treći put je izabran za Ol-star utakmicu, ali nije uspeo treći put uzastopno pobedi u šutiranju trojki i tako izjednači rekord Larija Birda i Krejga Hodžisa. Bio je četvrti u glasanju za najkorisnijeg igrača lige i izabran je u drugu petorku lige. Sledeće sezone je beležio prosečno 20,1 poen po utakmici, iako je zbog povreda propustio 15 utakmica. Ipak, Kingsi su u plej-ofu ispali od Minesote 4:1 u seriji.

Sezona 2005-2006 za Stojakovića nije počela dobro u Sakramentu, gde je beležio 16,5 poena na 31 utakmici. Kingsi su ga 25. januara 2006. poslali u Indijanu u zamenu za Rona Artesta. U Indijani je beležio prosečno 19,5 poena.

Nju Orleans Hornetsi uredi

Leta 2006. potpisao novi ugovor sa Pejsersima, ali je poslat u Nju Orleans Hornetse za pravo na Endrua Betsa. U osmoj utakmici za svoj novi klub 14. novembra 2006. postigao je rekord karijere od 42 poena protiv Šarlot Bobketsa. Zbog povrede je proveo nekoliko meseci na listi za povređene, pa je zbog toga propustio veći deo sezone 2006/2007.

Sezona 2007/2008 je predstavljala povratak za Stojakovića, koji je beležio prosečno 16,7 poena u sezoni i uz Dejvida Vesta i Krisa Pola, najzaslužniji je za plamsan Nju Orleansa u polufinale Zapadne konferencije.

Spoljašnje veze uredi