Predizbori ili preliminarni izbori (engleski: primaries) su izbori na kojima se biraju kandidati koji će se u ime određene političke stranke ili grupe građana natjecati na redovnim odnosno "općim" izborima. Oni su karakteristični prije svega za izbore za inokosne organe vlasti (predsjednik, gradonačelnik i sl.), odnosno članove predstavničkih tijela koji se po većinskom izbornom sistemu biraju u pojedinačnim izbornim jedinicama.

Predizbori su karakteristični za SAD gdje su se pojavili početkom 20. vijeka kao dio progresivnih nastojanja da se suzbije partitokracija i uz nju vezana korupcija u tadašnjoj američkoj politici. Svrha je bila omogućiti "običnim" članovima ili simpatizerima stranke da spriječe manipulacije stranačkih bosova, odnosno da kandidati, a na kraju i predstavnici, što je moguće više odražavaju volju birača. U SAD se predizbori održavaju za većinu javnih funkcija, a ovisno o državi postoje različiti oblici predizbora, ovisno o tome da li dozvoljavaju sudjelovanje samo članova stranke ili običnih građana.

Početkom 21. vijeka su se predizbori počeli koristiti i u nekim evropskim državama, od čega je najpoznatiji primjer Italija.