Пред дождот
Before the Rain
Režija Milčo Mančevski
Scenario Milčo Mančevski
Uloge Katrin Kartlidž
Rade Šerbedžija
Gregor Kolin
Labina Mitevska
Muzika Anastasija
Datum(i) premijere
1. septembar 1994 (1994-09-01) (Venecija)
Trajanje 113 min.
Zemlja  Makedonija
 Ujedinjeno Kraljevstvo
 Francuska
Jezik Makedonski
engleski
Albanski

Pre kiše (mk. Пред дождот,engl. Before the Rain) je makedonsko-britansko-francuski igrani film snimljen 1994. godine koji je kao režiser i scenarista potpisao Milčo Mančevski, poznat kao jedno od najuspešnijih ostvarenja makedonske kinematografije. Velikim delom je inspirisan tada aktualnim događanjima , odnosno jugoslovenskim ratovima kojih je tadašnja Makedonija bila pošteđena. Premijerno je prikazan na venecijanskoj Mostri gde je osvojio Zlatni lav.

RadnjaUredi

Film je podeljen u tri dela „Zborovi“ (Reči), „Lica“ i „Sliki“ (Slike) koji za svoju središnju radnju imaju tragične i nesrećne ljubavi.

„Reči“ prate monaha Ćirila koji se zavetovao na ćutanje u manastiru negde u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u odbranu Zamire, mlade Albanke u bekstvu pred ruljom koja je optužuje za ubistvo. Zajedno napuštaju manastir i beže kroz makedonske vrleti, ali se njihova priča završava iznenada i brutalno.

„Lica“ su smeštena u užurbani London i prate Anu koja je rastrzana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku sa jedne i privlačnosti ka razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.

„Sliki“ prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo koje je rat podelio na nacionalnoj osnovi i u kome se na komšije Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavlju albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu ćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu za Zamirom, na horizontu se stvara oluja (kiša), a film se vraća na svoj početak (pre kiše).

Glavni likoviUredi

Glavni likovi u filmu su:

  • Otac Marko, Josif Josifovski
  • Otac Damjan, Kiro Ristevski
  • Monah Ćirilo, Gregor Kolin (fr. Grégoire Colin)
  • Zamira, Labina Mitevska
  • Ana, Ketrin Kartlidž (engl. Katrin Cartlidge)
  • Aleksandar, Rade Šerbecija
  • Anina majka, Filida Lo (engl. Phyllida Law)
  • Nik, Džej Vilers (engl. Jay Villiers)
  • Hana, Silvija Stojanovska

Vidi jošUredi

Spoljašnje vezeUredi