Breaking Dawn

(Preusmjereno sa stranice Praskozorje (roman))

Praskozorje je četvrti i zadnji roman iz serijala Sumrak od Stephenie Meyer.

Breaking Dawn
Autor(i)Stephenie Meyer
Dizajn koricaGail Doobinin (dizajn)
Roger Hagadone (fotografija)
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Serijaserija Twilight
Žanr(ovi)paranormalni ljubavni, omladinski roman
IzdavačLittle, Brown and Company
Datum izdanja2. august 2008
Vrsta medijaštampa (tvrdi, meki uvez)
e-knjiga (Kindle)
audio knjiga (CD)
Stranica756 (tvrdi uvez)
ISBN0-316-06792-X
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Eclipse

Radnja romana uredi

Vječni tinejdžer Edward i Bella završili maturirali su te svoju dugogodišnju ljubavnu vezu odlučili okruniti brakom. No to će biti moguće jedino ako se ona preobrazi u vampiricu i zauvijek odrekne ljudskoga života.

Bez obzira na mukotrpne i dugotrajne posljedice koje će Belli donijeti ta vječna preobrazba, ona je zbog ljubavi spremna reći sudbonosno 'da' i ući u svijet hladnoće, mraka i besmrtnosti.

Obitelj Cullen oduvijek se borila za miran suživot svoga i ljudskog roda, no Bellina preobrazba ugrozit će stoljetni mir koji je stajao na, kako se čini, krhkim temeljima suživota.

Građani Forksa, a prije svega indijansko pleme Quileute (vukodlaci) brak vide kao širenje vampirske vrste i kršenje osnovnog uvjeta vjekovnog mira - ne ugrožavanja ni jednog ljudskog bića.

Pojedini Quileutei poprimaju obličje vukodlaka u blizini vampirske ili neke druge prijetnje, a Bellina odluka najviše pogađa Jacoba Blacka, sina poglavice Quilleta, koji se i sam bezuvjetno zaljubio u Bellu i spreman je učiniti sve kako Bella ne bi postala vampirica i tako ju zauvjek izgubio.

Nakon vjenčanja Edward je obećao pretvoriti Bellu u vampiricu. Na medenom mjesecu Bella je zatrudnjela sa Edwardom. Iako se svi žele riješiti tok stvora , Bella ne dozvoljava da mu itko bilo što radi. Nakon mukotrpne i jako bolne trudnoće, nakon mjesec dana Bella rađa ljudsko-vampirsku djevojčicu Renesmee. Budući da je izgubila jako mnogo krvi, jedini način da preživi je da postane vampirica. Edward ju pretvara. Jacob je bio u blizini i prvi put vidi tog stvora kojeg je mrzio jer je uništavao Bellu. Otisnuo se na Renesmee.

Renesmee je narasla jako brzo, za 4 godine izgledala je kao da joj je 17. Renesmee i Jacob bili su zauvjek sretno zaljubljeni, kao i Bella i Edward i ostali Cullenovi.

Ekranizacija uredi

Za razliku od prethodna tri romana, Breaking Dawn je bio ekraniziran u dva umjesto jednog filma, s obzirom da su producenti smatrali da se njegov sadržaj ne može adekvatno prikazati u cjelovečernjem formatu. Tako je 2011. snimljen Breaking Dawn Pt1, a 2012. i njegov nastavak Breaking Dawn Pt2, koji je predstavljao završni dio filmske serije.

Vanjske veze uredi