Praksitel je bio uz Skopasa i Lizipa najveći atinski skulptor IV v. pne. i predstavnik takozvanog „lepog stila“. Težio je eleganciji oblika, a njegove skulpture poseduju mekoću senke.

Hermes i mali Dioniz, mramor, rimska kopija prema originalu iz 320.-310. pne., visina 2,16 m, Arheološki muzej, Olimpija.

Karakteristike dela uredi

  • izvijenost figura - moguće je uočiti fleksibilnu liniju duž cele skulpture, koja joj daje opušten izraz
  • kompozicija skulpture je takva da je atraktivna sa prednje i zadnje strane, dok su bočne strane malo zanemarene
  • drveće, draperije i slično imaju dvostruku funkciju - pridržavaju skulpturu i sastavni su deo kompozicije
  • lica su predstavljena iz poluprofila

Praksitel je usavršio stav kontraposta - uveo je oslonac pod ruku, čime je dobio veću izvijenost tela, veću eleganciju i opušteniji stav. Majstor je ženske ljupkosti i čulnog oživljavanja puti. Praksitel je bio skloniji mlađim likovima nego starijim - na primer, Apolon, Hermes i Afrodita su mu privlačili više pažnje nego Zevs, Posejdon ili Atina. Vidljiva je njegova težnja da ta božanstva prikazuje sa više ljudskih atributa.

Praksitel i njegovi učenici su radili skoro isključivo u mermeru. Neke od tih skulptura je obojio slikar Nicijas.


Dela uredi

  • Afrodita, 330.g. pne., mermer, najslavnija statua, simbol savršenstva, prvi prikaz potpuno nage boginje. Afroditu je Praksitel napravio za grad Knid. Prema Pliniju, kralj Nikomedes je nudio gradu da im oprosti čitav njihov dug, koji je bio ogroman, za tu skulpturu, ali građani su odbili da je prodaju.
  • Hermes sa malim Dionisom, 330-320.g. pne. Statua je otkrivena 1877. godine u Olimpiji. Hermes nosi malog Dionisa nimfama. Predstavljen nag, u trenutku dok pravi pauzu i nudi detetu grožđe. Figura Hermesa - snažna, bez prenaglašavanja, vitka je i elegantna. Izraz lica je takođe izuzetan - čitamo inteligenciju, savršeno zdravlje i uživanje. Ova skulptura je najbolji primer Praksitelovih umetničkih principa.
  • Apolon Sauroktonus (ubica guštera) - Skulptura predstavlja mladog Apolona, naslonjenog na drvo, dok lukom i strelom gađa guštera.
  • Satir
  • Leto, Apolon i Artemida - Grupa je otkrivena prilikom iskopavanja u Mantineji u Arkadiji. Postoje sumnje da autor nije Praksitel, već neki od njegovih učenika.

Galerija uredi

Spoljašnje veze uredi