Sinharaja

(Preusmjereno sa stranice Prašuma Sinharaja)

Sinharaja (singalski sinha je "lav", a raja je "kralj"[1]) je tropska kišna šuma na jugozapadu Šri Lanke. Ova prašuma je velika 6.092 hektara, a nalazi se između 300 i 1170 metara nadmorske visine, uključujući vrhove Pinipitigala i Mulawella.

Šumski rezervat Sinharaja
Svjetska baštinaUNESCO
 Šri Lanka


Sinharaja na mapi Šri Lanke
Sinharaja
Sinharaja
Lokacija Sinharaje na Šri Lanki
Registriran:1988. (10. zasjedanje)
Vrsta:prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Prašuma Sinharaja

Nacionalni park Sinharaja je osnovan još 1875. godine kao Šumski rezervat, a od 1978. kao Rezervat biosfere. On je od 1988. godine upisan na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao zadnje veliko, povezano šumsko područje na otoku. Poznato je po svojoj ogromnoj bioraznolikosti i brojnim endemskim vrstama, osobito pticama (21 vrsta). Sinharaja je također dom za više od 60% endemskog drveća i 830 (50%) endemskih vrsta sisavaca, leptira (kao što je jako rijetka vrsta Graphium antiphates), insekata, reptila i vodozemaca Šri Lanke. Ugroženi sisavci koji obitavaju u parku su leopard i indijski slon.

Od 21 vrste ugroženih ptica tu se mogu naći: Šrilankanski šumski golub (Columba torringtoni), Šrilankanska plava svraka (Urocissa ornata) i Malkoha crvenog lica (Phaenicophaeus pyrrhocephalus), a od posebnog značaja je i Širokokljuna zlatovrana (Eurystomus glaucurus). Neobična pojava među pticama u ovom parku je to da se kreću u mješovitim jatima, tako Reketorepi Drongo dijeli jato s Narančastokljunim pjevicama. Od reptila i vodozemaca mogu se naći: ugroženi piton, gruborožni gušter (Ceratophora aspera) i endemska uskousna žaba (microhylid). Ugrožene ribe su: Pijetlorepa riba (Belontia signata), glatkoprsna zmijoglavica (Channa orientalis), Crvenorepi glavoč (Sicyopterus halei), te tropske morske ribe, Purpurni šaran (Puntius nigrofasciatus) i Rumeni šaran (Puntius titteya).

Ptice NP Sinharaja: uredi

Bilješke uredi

  1. Ime joj potječe ili od veličine negdašnje kraljevske šume, ili mitske rase lavljeg naroda Šri Lanke ili zato što je bila domom izumrlog šrilankanskog lava (Panthera leo sinhaleyus)

Vanjske veze uredi