Praška defenestracija

Praška defenestracija predstavlja dva različita događaja u istoriji Bohemije, tj. nekadašnje Češke. Prvi se desio 1419, a drugi 1618. godine. Defenestracija predstavlja izbacivanje nekoga kroz prozor.

Praška defenestracija

Prva praška defenestracija 1419. uredi

Husiti su ubili sedam članova gradskog veća u Pragu 30. jula 1419. bacivši ih kroz prozor nove gradske većnice.[1][2]

Husiti su u procesiji marširali ulicama Praga. Došli su do gradskog trga, gde su ih čekali ostali husiti, da se zajedno obrate gradskom veću da puste zatočene sledbenike Jana Husa. Članovi gradskog veća nisu hteli da puste zatvorene husite, a na okupljene husite su bacili kamenje sa gradske većnice. Razljućeni Jan Žiška zajedno sa drugovima pobacao je gradske većnike kroz prozor. Ubrzo posle toga izbili su Husitski ratovi.

Druga praška defenestracija 1618. uredi

Druga praška defenestracija predstavlja značajan događaj za izbijanje Tridesetogodišnjeg rata. Neki članovi bohemske aristokratije pobunili su se protiv izbora Ferdinanda II za kralja Bohemije 1617. Osim toga tokom 1617, katolički službenici naredili su da protestanti prestanu gradnju protestantskih crkvi na zemlji, za koju su katolici tvrdili da je njihova. Protestanti su tvrdili da je to bila carska, a ne katolička zemlja i smatrali su da je to narušavanje slobode veroispovesti, koju je garantovao 1609. posebnim pismom ukazom car Rudolf II. Protestanti su smatrali da će novi kralj kao vatreni katolik povući sva protestantska prava kada postane car.

U Hradčanima je protestantska skupština na takozvanom suđenju osudila 23. maja 1618. dvojicu carskih guvernera zbog kršenja Rudolfovog ukaza o slobodi veroispovesti. Posle navodnog suđenja bacili su ih kroz prozore, a ovi su nakon pada ostali živi.

Izvori uredi