Prača (Pale, FBiH)

Prača je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Pale (FBiH) koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 1.024 stanovnika.[1]

Prača

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Pale FBiH
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 1.024
Geografija
Koordinate 43°45′57″N 18°45′48″E / 43.7658°N 18.7633°E / 43.7658; 18.7633
Prača na mapi Bosne i Hercegovine
Prača
Prača
Prača (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 43° 45′ 57" SGŠ, 18° 45′ 48" IGD

Geografija uredi

Prača je smještena na obalama rijeke Prače. To je centar općine Pale (FBiH), jedne od tri općine Bosansko-podrinjskog kantona. Leži između planina Jahorina, Romanija, Crni rajski vrh, Klek, te Borovac. Prača je od Goražda udaljena 40-tak, a od Sarajeva 35 kilometara, te je povezana sa ostatkom Bosne i Hercegovine modernim putevima. Nalazi se na nadmorskoj visini od 639 m, pa do 1344 metara. Kroz naselje protiče rijeka Prača

Istorija uredi

Geografski položaj, plodno tlo, pogodna klima, šume bogate raznom divljači i šumskim plodovima davale su ljudima u davna vremena dobre uslove za život tako da se i danas mogu naći ostaci civilizacije iz srednjeg vijeka. Na lokalitetima sela Komrani i Čemernica i drugim mjestima i danas se nalazi veliki broj stećaka. U blizini Prače nalaze se ostaci drevnog grada Pavlovac kojim je vladala neobična gospodarica Jerinja. Legenda kaže za ovu neobičnu vladarku da je vunom pregrađivala rijeku Praču kako bi uživala u vožnji lađom. Mlijeko sa brdskih predjela od seoskih domacinstava dobijala je u drvenim koritima koja su bila povezana sa tvrđavom u obliku vodovoda. Najčudnija legenda vezuje ovu neobicnu gospodaricu sa strašču za ubijanjem mladih odabranih ljubavnika. Nakon provedene jedne noći bacala bi ih sa gradskih zidina u kanjon rijeke Prače. Prača u doba Osmanske vladavine zauzima značajno mjesto kao zanatsko-trgovački centar. Smještena na karavanskom putu koji je povezivao Dubrovnik sa Bliskim Istokom, Prača je bila mjesto hanova i konaka gdje su karavani svračali na odmor i konačište te vršili nabavke potrebština za dalji put.

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 517
Muslimani 502
Hrvati 1
Jugosloveni 1
ostali 3
Ukupno 1.024

Privreda uredi

Lijep živopisan kraj, sela smještena u podnožju planina na obalama rijeke Prače koja je sačuvana u svojoj prirodnoj čistoći i veoma je bogata potočnom pastrmkom. Ljubitelji sportskog ribolova mogu na ovoj rijeci provoditi nezaboravne trenutke. Brdsko-planinski kraj, obrastao velikim šumama i livadama sa puno izvorske vode veoma je bogat ljekovitim biljem i mnogim vrstama jestivih gljiva. Šume su bogate raznovrsnom divljači. Na prostoru Prače postoje dva lovačka društva "Rasoha" i "Rogatica". Lovacko drustvo "Rogatica" posjeduje prelijepi lovački dom u netaknutoj prirodi koji ima 50 ležaja i gater sa divljim svinjama, sto pruza veliki ugođaj ljubiteljima lova i veliki užitak u pračenju pasa u otkrivanju i gonjenju divljih svinja. Uz sve to tu je i domača tradicionalna kuhinja sa zdravom domacom hranom. Na izvorištima termalne vode "Toplik" postoje idealni uslovi za kampovanje i provođenje nezaboravnih trenutaka u netaknutoj prirodi. U neposrednoj blizini ovih izvorišta nalaze se ostaci drevnog grada "Pavlovca" o kojem se pripovijedaju razne misteriozne legende. Visovi Crni rajski vrh, Klek i Borovac su idealni za planinarenje, njihova nadmorska visina od oko 1700 m i prelijepi živopisni kraj sa izvorima i potocima i čistim zrakom su idealno mjesto za boravak i odmor. U zimskom periodu ovi predjeli daju izuzetno lijepu sliku, dobar ugođaj i mogućnost za bavljenje zimskim sportovima. Kanjon rijeke Prače sa svojim liticama daje izvanredan ambijent za ljubitelje prirode i onih koji se bave planinarenjem. U kanjonu postoji veliki broj pećina i spilja među kojima ima još i onih koje nisu ispitane. JKP Praca u svom posjedu ima restoran, 4 apartmana sa oko 20 ležaja. Ovi objekti su smjesteni na obali rijeke Prače u blizini nogometnog terena, što daje mogućnost raznim sportstima i sportskim ekipama da obavljaju veoma kvalitetne pripreme. Kroz teritoriju ove općine prolazi jedan dio puta koji je u proteklom ratu za Goraždanski Kanton značio "Put spasa" - Put preko Grepka. Preko teških i surovih predjela donosilo se brašno i ostale životne namirnice. Putovanje bi trajalo po dvije noći i jedan dan po raznim vremenskim uslovima. Za planinare, ferijalce i izviđače ovo je veoma zanimljivo i vlada veliko interesovanje da bar jedan dio tog puta pređu i osjete ono sto su preživjeli stanovnici ovog kraja u toku proteklog rata.

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze uredi

Šablon:Pale-Prača