Pozorište na Terazijama

Pozorište na Terazijama je osnovano 1949. godine kao „Humorističko pozorište“ stalna, repertoarska ustanova pozorišne kulture, muzičkog i komedijskog žanra u Beogradu. Od 1954. do 1959. godine zove se „Beogradska komedija“. Spajanjem sa Beogradskim dramskim pozorištem 1959. godine dobija ime „Savremeno pozorište“. Konačno, u pozorišnoj sezoni 1975/76 ponovo postaje samostalno i dobija sadašnje ime „Pozorište na Terazijama“.

Kao jedinstveno pozorište ima stalni administrativno-tehnički i izvođački sastav koji čine: glumački, baletski, horski i orkestarski ansambl, ukupno oko 200 ljudi, kao i veći broj spoljnih saradnika širokog spektra umetničkih i scenskih delatnosti. Tokom više od pola veka postojanja, Pozorište na Terazijama je svojom repertoarskom politikom pratilo zbivanja na svetskoj muzičkoj i komediografskoj sceni. Posebno se neguje i razvija domaće dramsko stvaralaštvo, komedije, operete i muzički komadi ("Stolica koja se ljulja", "Splitski akvarel", "Ubi il ' poljubi", "Mala Florami"...), kao i svetske hitove ("Oklahoma", "Priča sa zapadne strane", "Helo Doli", "Violinista na krovu", "Cigani lete u nebo", "Čovek od La Manče", "Moja ljupka dama", "Kabare", "Neki to vole vruće"...).

Poslednjnih godina, repertoarska delatnost Pozorišta na Terazijama doživljava ubrzan umetnički i marketinški uspeh. Izuzetnu gledanost postižu komedije "Dr", "Paradoks", zatim mjuzikl "Neki to vole vruće", dok su "Lutka sa naslovne strane", "Jubilej" (apsolutni pobednik Dana komedije u Jagodini 2000.), "Briljantin", "Golje" i "Poljubi me Kejt" već postali kultni pozorišni događaji, za kojima interesovanje postoji i van granica naše zemlje.

Godine Slave uredi

Po otvaranju posle rekonstrukcije godine 2005. je Pozorište u savremenoj sali doživelo procvat sa mjuziklima `Čikago`, `Cigani lete u nebo`, gde su značajan udeo imali glumci, pevači i plesači Ivana Knežević, Mina Lazarević, Katarina Gojković, Sloboda Mićalović, Dragan Vujić, Slobodan Stefanović, Ivan Bosiljčić, Danica Arapović, Tamara Martinović, Milica Pavlović, Katarina Čanković, Elena Vesković, Milan Gromilić, Janoš Tot i mnogi drugi. Predstave su rasprodate, a za neke komade se govori da su najbolja izvođenja u svetu.

Spoljašnje veze uredi