Back to the Future Part III

(Preusmjereno sa Povratak u budućnost 3)
Back to the Future Part III
Režija Robert Zemeckis
Scenario Robert Zemeckis
Bob Gale
Uloge Michael J. Fox
Christopher Lloyd
Mary Steenburgen
Lea Thompson
Thomas F. Wilson
Muzika Alan Silvestri
Fotografija Dean Cundey
Montaža Harry Keramidas
Arthur Schmidt
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
25. maj 1990 (1990-05-25)
Trajanje 119 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet $40,000,000
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Povratak u budućnost 2
Back to the Future Part III na Internet Movie Database

Povratak u budućnost 3 (eng. Back to the Future Part III) je američki naučno-fantastični zapadni film iz 1990. godine i poslednji deo trilogije Povratak u budućnost. Film je režirao Robert Zemeckis, a u njemu glume Michael J. Fok, Christopher Lloid, Mari Steenburgen, Thomas F. Vilson i Lea Thompson. Film se nastavlja neposredno nakon Povratak u budućnost 2 deo (1989); dok je nasukan 1955. tokom njegovih avantura tokom putovanja, Marti McFli (Fok) otkriva da je njegovog prijatelja dr. Emmeta "Doca" Brovn-a (Lloid), zarobljenog 1885. godine, ubio Buford "Mad Dog" Tannen (Vilson), Biffov veliki deda. Marti putuje u 1885. godinu da spasi Doca i ponovo se vrati u 1985. godinu, ali stvari su složene kada se Doc zaljubi u Claru Claiton (Steenburgen).

Povratak u budućnost, Treći deo je sniman u Kaliforniji i Arizoni, a proizveden je uz budžet od 40 miliona dolara uz Drugi deo. Treći deo objavljen je u Sjedinjenim Državama 25. maja 1990. godine, šest meseci nakon prethodne rate, i zaradio je 244 miliona dolara širom sveta tokom svog početnog prikazivanja, što ga čini šestim filmom sa najvećom zaradom 1990. godine.

RadnjaUredi

12. novembra 1955. godine, nekoliko trenutaka nakon što je svedočio svojoj očiglednoj smrti, Marti McFli saznaje da je dr Emmett Brovn prevezen u 1885. godinu. [N 1] Marti i Doc iz 1955. godine koriste informacije iz Docovog pisma iz 1885. godine kako bi pronašli i popravili DeLorean tako da Marti može se vratiti u 1985; Docino pismo upućuje Martija da ga ne vraća. Marti uočava i fotografiše nadgrobni spomenik sa Docovim imenom, datiran šest dana nakon pisma, i saznaje da je Doca ubio pradeda Biffa Tannena, Buford.

Marti putuje do 2. septembra 1885. da spasi dok. Stiže usred konjičke potrage za Indijancima. Kada se DeLoreanov cevovod za gorivo pocepa, Marti sakrije automobil u pećinu da bi ga medved progonio i nokautirao. Pronašli su ga njegovi pra-prabake i rođeni Irci Seamus i Maggie McFli, on provodi noć na njihovoj farmi, a zatim odšeta do Hill Vallei-a i trči preko Buforda i njegove bande. Buford pokušava da linči Marti-ja, ali Doc ga spašava. Doc se slaže da napusti 1885. nakon što je video fotografiju, ali bez benzina, DeLorean ne može dostići 142 km / h.

Doc smišlja plan za upotrebu parne lokomotive za potiskivanje DeLoreana na potrebnu brzinu. Dok on i Marti istražuju železničku ostrugu, primećuju odbegli konjski tegljač. Doc spašava putnicu Claru Claiton, menjajući je sa originalne vremenske linije, i oni se brzo zaljube. Na gradskom festivalu Buford pokušava da ubije Doca, ali Marti ga osujećuje. Buford vređa Martija i izaziva ga na obračun za dva dana; u svojoj ljutnji Marti prihvata. Doc upozorava Martija da se ne provocira prozivanjem i propušta da Marti u budućnosti padne u saobraćajnu nesreću. Doc-ovo ime na fotografiji se briše, ali datum i nadgrobni spomenik ostaju.

Posle neuspelog pokušaja da se Clara ubedi da je iz budućnosti, Doc je odbačen. Otišao je do salona da popije alkohol i popije jednu šalicu viskija, zbog čega se onesvestio. Ujutro dolazi Buford i proziva Martija, koji posmatra fotografiju i vidi da se na nadgrobnom spomeniku pojavljuje "Clint Eastvood" (njegov pseudonim iz 1885. godine), pa odbija da se dvoboji. Doc se budi nakon što je popio specijalni barmenov "Vake-Up Juice" i pokušava da pobegne sa Martijem, ali Bufordova banda zauzima Doca, prisiljavajući Marti na dvoboj. Nakon što je prevario Buforda da misli da je ubio Martija, Marti ga ubija u vagon stajnjaka, a Buford je uhapšen zbog ranije pljačke.

Dok Clara kreće vozom za San Francisko, čuje prodavca kako razgovara o tome koliko je Doc bio slomljenog srca u salonu. Clara pritisne hitnu kočnicu i vraća se peške u Hill Vallei. Otkriva Docov model vremenske mašine u njegovoj radnji i shvatajući da joj govori istinu, jaše za njim. Kradući lokomotivu na nišanu, Doc i Marti počinju da guraju DeLorean duž ostruge. Clara se ukrcala na lokomotivu dok se Doc penje prema DeLorean-u. Doc podstiče Klaru da mu se pridruži, ali ona pada, obešena o njenu haljinu. Marti dodaje hoverboard docu kako bi mogao spasiti Claru. Oni se udaljavaju od lokomotive kad pada sa nedovršenog železničkog mosta; Marti putuje do 1985. godine sada završenim mostom.

Marti dolazi 27. oktobra 1985. godine, izbegavajući nemoćni DeLorean pre nego što ga uništi voz koji dolazi. Otkriva da se vremenska linija vratila u normalu i pronalazi Jennifer kako spava na svom prednjem trijemu. Lekcije koje je naučio 1885. koristi da bi izbegao da ga nateraju na uličnu trku sa Daglasom DŽ. Sećajući se da bi ova nesreća Martijev život krenula spiralno nadole, Jennifer otvara faks poruku koju je čuvala iz 2015. godine i gleda kako njen tekst u vezi s Martijevom paljbom nestaje.

Dok Marti i Jennifer istražuju olupine DeLorean-a, pojavljuje se leteća parna lokomotiva opremljena fluks-kondenzatorom, kojom upravljaju Doc, Clara i njihovo dvoje dece Jules i Verne. Doc daje Marti-u fotografiju njih dvoje pored sata 1885. Jennifer pita za faks, a Doc im kaže da to znači da budućnost još uvek nije napisana. Doc i njegova porodica opraštaju se i odlaze brodom u prošlost.

Vanjske vezeUredi