Póvoa de Varzim

(Preusmjereno sa stranice Povoa de Varzim)

Povoa de Varzim (port. Póvoa de Varzim) je značajan grad u Portugaliji, smešten u njenom severozapadnom delu. Grad je važno naselje u sastavu okruga Porto, gde čini jednu od opština.

Povoa de Varzim
port. Póvoa de Varzim

Povoa de Varzim - priobalje
Povoa de Varzim - priobalje

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Portugal
Okrug Porto
Stanovništvo
Stanovništvo (2008.) 66.655
Urbano područje 38.257
Gustina stanovništva 812 st./km²
Položaj
Koordinate 41°22′46″N 8°45′36″W / 41.3795°N 8.76°W / 41.3795; -8.76
Nadmorska visina 6 m
Površina 82,1 km²

Lua greška in Modul:Location_map at line 522: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Portugal" does not exist.

Ostali podaci
Poštanski kod 4490-4570
Pozivni broj +(351) 252
Veb-strana www.cm-pvarzim.pt

Povoa de Varzim je najpoznatije primorsko letovalište severne Portugalije. Razvoju turizma doprinosi i to što je grad jedno od retkih mesta u državi gde se može zakonito kockati.

Prirodni uslovi uredi

Grad Povoa de Varzim se nalazi u severozapadnom delu Portugalije. Od glavnog grada Lisabona grad je udaljen 350 kilometara severno, a od Portoa grad 35 severno.

Reljef: Povoa de Varzim se na severu portugalskog primorja, u priobalnom delu istorijske oblasti Minjo. Grad se obrazovao duž obale mora, koja je ovde ravna i peščana, te povoljna z razvoj turizma.

Klima: Klima u Povoi de Varzim je blaga umereno kontinentalna klima sa značajnim uticajem Atlantika i Golfske struje (velike količine padavina).

Vode: Povoa de Varzim leži na na obali Atlantskog okeana. Obala je ravna i peskovita, pa je izvanredna za primorski turizam.

Istorija uredi

Područje Povoe de Varzim naseljeno još u vreme praistorije. Sve do početka 19. veka naselje je bilo nevažno ribarsko selo, a zatim je počeo razvoj turizma, prvo domaćeg, a u 20. veku i međunarodnog. To je i uticalo da grad u 20. veku zabeleži brz razvoj i rast stanovništva.

Grad je dobio gradska prava tek 1984. godine.

Stanovništvo uredi

Po poslednjih procenama iz 2011. g. opština Povoa de Varzim ima oko 67 hiljada stanovnika, od čega oko 38 hiljada živi na gradskom području. Opština je gusto naseljena.

Zbirka slika uredi

Spoljašnje veze uredi