Historija Mauricijusa

(Preusmjereno sa stranice Povijest Mauricijusa)

Dok su arapski i malezijski mornari znali za Mauricijus još u desetom veku, Portugalci, prvi Evropljani koji su došli do ostrva, su ga otkrili tek u 16. veku. Ostrvo nije bilo naseljeno do 1638. kada su ga kolonizovali Holanđani. Mauricijus je naseljavan sledećih nekoliko vekova talasima trgovaca, farmera, i njihovih robova, radnika, i umetnika. Ostrvo je dobilo ime po Princu Morisu od Nasaua. Holanđani su napustili koloniju 1710. godine.

Francuzi su preuzeli Mauricijus 1715. godine i preimenovali ga u Ile de France. Ostrvo je postalo prosperitetna kolonija pod Francuskom Istočno Indijskom kompanijom. Francuska vlada je preuzela kontrolu 1767. godine, a ostrvo je korišćeno kao pomorska baza tokom Napoleonovih ratova. Uprkos francuskoj pomorskoj pobedi u Bitka kod Grand Porta 19. i 20. avgusta 1810. (francusku flotu je predvodio Pjer Buve), Mauricijus su 3. decembra 1810. godine osvojili Britanci. Francuske institucije na ostrvu su očuvane, a francuski jezik je i danas rasprostranjeniji od engleskog.

Mauricijski Kreolski vodi svoje poreklo od vlasnika plantaža i robova koji su dovedeni da rade na plantažama šećera. Indo-Mauricijski potiče od indijskih imigranata koji su došli da rade u 19. veku, jer su svi robovi oslobođeni 1833. Franko-Mauricijska elita je kontrolisala gotovo sve plantaže šećera, i bila je aktivna u biznisu i bankarstvu.

Izbori održani 1947. za novoosnovane zakonodavne organe su prvi koraci ka samoupravi ostrva. Kampanja za nezavisnost je intenzivirana 1961. godine, kada su se Britanci složili da se ostrvu odobri dodani elementi samouprave. Izbori održani 1967. su shvaćeni kao referendum za nezavisnost. Sir Sivusagur Ramgulam, je postao prvi premijer 12. marta 1968.