Potemkinova sela

Potemkinova sela (ruski: потёмкинские деревни) je fraza, koja označava nešto - što u stvarnosti ne postoji, već postoji samo kao privid i kulisa.

Potemkinova sela
Потёмкинские деревни
Ilustracija puta Katarine Velike po Novoj Rusiji
Ilustracija puta Katarine Velike po Novoj Rusiji
Ilustracija puta Katarine Velike po Novoj Rusiji

Historija nastanka

uredi

Ta metafora nazvana je po ruskom feldmaršalu i knezu Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu, koji je u vrijeme Rusko-turskog rata (1806–1812) postao guverner novoosvojenih krajeva - Nove Rusije (Krim i crnomorsko primorje). Potemkin je tada po opustjelim stepama južne Rusije dao sagraditi pored puta, kojim se carica Katarina Velika sa svojom pratnjom trebala kretati - lažna sela kulise, sa lažnim seljacima (manekenima), lažnim pastirima i lažnim stadima (koja su premještana po potrebi). Time je obmanuo caricu Katarinu Veliku, koja je prolazeći tuda 1787. na svom putu za Krim, vidjela lažnu sliku brze i uspješne obnove kojom je rukovodio Potemkin.

Ipak izgleda da je čitava priča o Potemkinovim selima - isto tako samo obmana lubomornog saksonskog plemića Georga von Helbiga, gosta na dvoru Katarine Velike, koji čak nije ni sudjelovao na tom putovanju.[1] On je izgleda čuo da masa od gomile projekata koju je započeo Potemkin, nije do kraja dovršena - pa je to dosolio do paroksizma. Njegova priča se kasnije usmenom predajom toliko raširila - da je postala opće dobro suvremene civilizacije.

Izvori

uredi
  1. Did "Potemkin villages" really exist? (engleski). The Straight Dope. Pristupljeno 11. 02. 2015.