Posvećenje proljeća

(Preusmjereno sa stranice Posvećenje proleća)

Posvećenje proljeća (fracuski Le Sacre du printemps, ruski Весна священная, Vesna svjaščennaja) je balet Igora Stravinskog iz 1913. Dok prijevod sa ruskog doslvno znači Sveto proljeće, srpskohrvatski kao i engleski naziv izveden je iz francuskog naslova pod kojim je prvi put izveden. Balet je podnaslovljen kao Slike iz poganske Rusije (francuski Tableaux de la Russie païenne).

Balet je premijerno prikazan u Parizu 29. maja 1913. godine - u koreografiji Vaslava Nižinjskog i produkciji Sergeja Djagiljeva - izazvao neuobičajeno burne reakcije publike koji su prerasli u najpoznatije nerede u historiji klasične muzike.

Teme uredi

Posvećenje proljeća je serija epizoda koje prikazuju divlji poganski proljetni ritual, kako je rekao sam Stravinski.

Dio I: Divljenje Zemlji

Dio II: Žrtva

Instrumentacija uredi

Posvećenje proljeća napisano je za neobično velik orkestar. Orkestar se satoji od pikola, 3 flaute, alto flaute, 4 oboe, engleskog roga, klarineta u D ili Es, 3 klarineta u A ili B, bas klarineta, 4 fagota, 2 kontrafagota, 8 rogova (7.-8. i na tenor Wagnerovim tubama), pikolo trube, 4 trube, bas trube, 3 trombona, 2 bas tube, timpani, bas bubanj, trokut, tamburin, tam-tam, güiro, krotali, činele i gudala.

V. također uredi

Vanjske poveznice uredi