Postojanost pamćenja

Postojanost pamćenja
Salvador Dalí, 1931.
ulje na platnu , 24 × 33 cm
Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, New York

Postojanost pamćenja (španjolski: La persistencia de la memoria, katalonski: La persistència de la memòria) ili Trošnost memorije je slavno ulje na platnu španjolskog nadrealističkog slikara Salvadora Dalíja iz 1931. godine. Jedno od njegovih najpoznatijih djela prvi put je prikazano u galeriji Julien Levy u New Yorku 1932. god., a od 1934. god. nalazi se u trajnom posjedu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku[1].

Dali je 1954. naslikao Dezintegraciju Postojanosti pamćenja[2] kojom je svoju slavnu sliku rastavio na manje dijelove nagovještujući kako se nešto krije iza površine izvorne slike. Također je kasnije na ovoj slici temeljio mnoge svoje litografije i skulpture [1] Arhivirano 2011-07-08 na Wayback Machine-u.

Odlike uredi

Slika prikazuje karakteristično Dalijevo prikazivanje „mekoće” i „tvrdoće”, što je bila tada vodeća teorija njegovog nadrealizma. Prema Dawnu Adesu „mekani satovi su nesvjesni simbolike relativnosti prostora i vremena, nadrealistička meditacija o kolapsu pojma uređenog svemira”[3]. No, kada su Dalija upitali da li je to zapravo istina i da li je u svojoj slici pokušao utjeloviti Einsteinovu Teoriju relativnosti, on je odgovorio kako to nije tako, već da satovi predstavljaju Camembert sir koji se topi na suncu[4].

Na slici se u sredini prepoznaje ljudski lik u obliku „čudnog čudovišta”, za koju je Dali nekoliko puta spomenuo kako se zapravo radi o apstraktnom autoportretu. Ovaj lik koja blijedi zaravo predstavlja lik iz snova kojemu nemožemo točno odrediti fizionomiju i obris. Zatvoreno oko s trepavicama također naglašava snivanje. Možda je u pitanju Dalijev san, dok satovi predstavljaju prolaznost vremena koje osjeća snivač, ili postojanost vremena dok netko sniva. Narančasti sat u lijevom donjem kutu je prekriven mravima, što za Dalija predstavlja simbol propadanja.

Krajolik u pozadini predstavlja poluotok Cap de Creus, dok teška sjena u prvom planu pripada planini Pani. Mnoge njegove slike su inspirane ovim krajolicima iz Dalijeva rodnog kraja u Kataloniji[5].

Izvori uredi

  1. Dali, The Flamboyant Surrealist, The Vindicator, 28. siječnja 1989. (en) Preuzeto 3. listopada 2013.
  2. Salvador Dali Museum Arhivirano 2011-01-22 na Wayback Machine-u, St. Petersburg FL USA
  3. Ades, Dawn. Dalí. Thames and Hudson, 1982.
  4. The Dali Dimension: Decoding the Mind of a Genius, Media 3.14-TVC-FGSD-IRL-AVRO.
  5. Salvador Dali. Surreal years. Art, paintings, and works (en) Preuzeto 3. listopada 2013.

Vanjske veze uredi