Posteljina se odnosi se na materijal koji je postavlja iznad dušeka kreveta zbog higijenskih razloga, topline, da štiti dušek i za dekorativni efekat. Posteljina se skida i pere. Ljudi uglavnom imaju više kompleta različitih posteljina za svaki krevet i često ih peru i menjaju sezonski kako bi poboljšali udobnost spavanja na različitim sobnim temperaturama.

Posteljina u prodavnici
Posteljina u prodavnici

Set posteljine se obično sastoji od čaršava koji prekriva dušek, ravnog čaršafa koji se stavlja na dušek, jednog ćebeta ili jorgana, nekoliko jastuka sa jastučnicama. Dodatna ćebad i jorgani mogu da obezbede neophodnu izolaciju u hladnim spavaonicama. Uobičajena praksa za decu i neke odrasle je da ukrase krevet sa plišanim igračkama, lutkama, i slično.


Materijali posteljine uredi

Najčešći tipovi su svetlo bele, čisto bele boje ili sa određenim dizajnom, pamučne ili od pamuka i poliestera, satenske... Perje guske ili patke se često koristi zarad topline. Ali takva punjenja mogu biti iritirajuća za mnoge ljude, posebno za one koji imaju alergije. Najčešće se koriste pamučne, vunene ili od poliestera.

Veličine posteljine uredi

Veličine posteljine se razlikuju uzimajući u obzir dimenzije kreveta i dušeka za koje treba da se koristi. Veličine kreveta variraju širom sveta, sa zemljama koje imaju svoje standarde i terminologiju. Veličina dušeka se može svrstati po svojoj zemlji prodaje.

Istorija uredi

Oko 3400 p.n.e. Egipatski faraoni su premestili krevete sa zemlje i krenuli da spavaju na podignutoj površini.

Dušeci iz doba Rimskog carstva su punjeni vunom, perjem, trskom ili senom. Kreveti su bili ukrašeni bojom, bronzom, srebrom, nakitom i zlatom.

Tokom renesanse dušeci su punjeni slamom i perjem, a zatim prekrivenii svilom, satenom i svilom.

Dolazak 18. veka donosi doneli okvire kreveta napravljene od livenog gvožđa i dušeke koji su napravljeni od pamuka.

19. vek je vek pronalaska madraca.

20. vek je doneo futon, vodeni krevet (počevši od 1960), vazdušne jastuke, madraci sa gumenom penom i jastuke.


Reference uredi

  1. "Bedding - Definition". Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster. Retrieved 15 December 2011.
  2. "Bedclothes - Definition". Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster. Retrieved 15 December 2011.
  3. Oxford English Dictionary: "A collective term for the articles which compose a bed, esp. the mattress, feather-bed, or other article lain upon, and the bed-clothes."
  4. a b "Common Linen Terms" Arhivirano 2017-05-28 na Wayback Machine-u. Beddingtons.com. Retrieved 2013-06-13.
  5. "Peruvian Pima Cotton - Fiber & Product Info - About PC" Arhivirano 2015-06-30 na Wayback Machine-u. Peruvianconnection.com. Retrieved 2013-06-13.