The Last Detail

(Preusmjereno sa Posljednji zadatak)
The Last Detail
Režija Hal Ashby
Producent Gerald Ayres
Scenario Robert Towne
Predložak The Last Detail; autor:
Darryl Ponicsan
Uloge Jack Nicholson
Randy Quaid
Otis Young
Muzika Johnny Mandel
Fotografija Michael Chapman
Montaža Robert C. Jones
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
12. decembar 1973 (1973-12-12) (Los Angeles)
Trajanje 103 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,3 mil. $[1]
Bruto prihod 10 mil. $[2]

The Last Detail (sh. Posljednji zadatak) je američki igrani film snimljen 1973. godine u režiji Hala Ashbyja. Po žanru je mješavina drame, komedije i filma ceste, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Darryla Ponicsana. Protagonisti, koje tumače Jack Nicholson i Otis Young, su dva pripadnika američke ratne mornarice kojima je dodijeljen vojno-policijski zadatak prilikom koga mladog mornara (koga tumači Randy Quaid) trebaju sprovesti u vojni zatvor na izdržavanje dugogodišnje kazne zbog sitne krađe. Radnja prikazuje kako se sažale na njega, te mu prilikom putovanja nastoje pružiti alkohol, žene i druge oblike provoda koje godinama neće moći vidjeti.

Snimanje filma su pratile brojne poteškoće, velikim dijelom vezane uz scenarij Roberta Townea koga je studio Columbia Pictures smatrao neprihvatljivim zbog ogromne količine eksplicitnih i krajnje vulgarnih psovki koje se koriste u dijalogu; sam je projekt pokrenut tek nakon što se za njega zainteresirao Nicholson, tada jedna od najpopularnijih hollywoodskih zvijezda, inače Towneov dobar prijatelj. Glumac Rupert Crosse je, pak, morao napustiti projekt nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća, te je ulogu preuzeo Otis Young. Američka mornarica je odbila surađivati sa ekipom, ali se daleko susretljivijim pokazala kanadska, pa su scene filma koje se odvijaju u mornaričkim bazama snimljene u Torontu.

Iako je na premijeri u Los Angelesu dočekan vrlo dobro, Columbia ga je odbila distribuirati nekoliko mjeseci, sve dok nije bio prikazan na Kanskom festivalu gdje je Nicholson, koji često tvrdi da mu je to najbolja uloga u životu, osvojio nagradu za najboljeg glumca. The Last Detail se danas često navodi kao jedno od najuspješnijih ostvarenja u karijeri Hala Ashbyja, odnosno Novog Hollywooda.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi