The Last Detail

(Preusmjereno sa stranice Posljednji zadatak)

The Last Detail (sh. Posljednji zadatak) je američki igrani film snimljen 1973. godine u režiji Hala Ashbyja. Po žanru je mješavina drame, komedije i filma ceste, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Darryla Ponicsana. Protagonisti, koje tumače Jack Nicholson i Otis Young, su dva pripadnika američke ratne mornarice kojima je dodijeljen vojno-policijski zadatak prilikom koga mladog mornara (koga tumači Randy Quaid) trebaju sprovesti u vojni zatvor na izdržavanje dugogodišnje kazne zbog sitne krađe. Radnja prikazuje kako se sažale na njega, te mu prilikom putovanja nastoje pružiti alkohol, žene i druge oblike provoda koje godinama neće moći vidjeti.

The Last Detail
RežijaHal Ashby
ProducentGerald Ayres
ScenarioRobert Towne
PredložakThe Last Detail; autor:
Darryl Ponicsan
UlogeJack Nicholson
Randy Quaid
Otis Young
MuzikaJohnny Mandel
FotografijaMichael Chapman
MontažaRobert C. Jones
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
12. 12. 1973 (1973-12-12) (Los Angeles)
Trajanje103 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,3 mil. $[1]
Bruto prihod10 mil. $[2]

Snimanje filma su pratile brojne poteškoće, velikim dijelom vezane uz scenarij Roberta Townea koga je studio Columbia Pictures smatrao neprihvatljivim zbog ogromne količine eksplicitnih i krajnje vulgarnih psovki koje se koriste u dijalogu; sam je projekt pokrenut tek nakon što se za njega zainteresirao Nicholson, tada jedna od najpopularnijih hollywoodskih zvijezda, inače Towneov dobar prijatelj. Glumac Rupert Crosse je, pak, morao napustiti projekt nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća, te je ulogu preuzeo Otis Young. Američka mornarica je odbila surađivati sa ekipom, ali se daleko susretljivijim pokazala kanadska, pa su scene filma koje se odvijaju u mornaričkim bazama snimljene u Torontu.

Iako je na premijeri u Los Angelesu dočekan vrlo dobro, Columbia ga je odbila distribuirati nekoliko mjeseci, sve dok nije bio prikazan na Kanskom festivalu gdje je Nicholson, koji često tvrdi da mu je to najbolja uloga u životu, osvojio nagradu za najboljeg glumca. The Last Detail se danas često navodi kao jedno od najuspješnijih ostvarenja u karijeri Hala Ashbyja, odnosno Novog Hollywooda.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "The Films of Hal Ashby". Beach, Christopher (2009). Detroit, Michigan: Wayne State University Press, p. 176, ISBN 978-0-8143-3415-7.
  2. „The Last Detail, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 17. I 2012. 

Vanjske veze uredi