Wikipedija:Pijaca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Anketa za izbor standarda – fudbal ili nogomet: - jednom ti je Igor rekao da ne mijenjaš tuđe naslove :P Pridružujem se! :P
oznaka: vraćena izmjena
→‎Rješavanje nogometnog pitanja: - i ovo je pogrešno; dogovoreno je da se ide s fudbalom
oznaka: vraćena izmjena
Red 48:
 
== Rješavanje nogometnog pitanja ==
 
{{zaglavlje rasprave|<nowiki/>
* Nije postignut konsenzus u vezi sa standardizacijom.
* Rezultat ankete bio je tijesan, pa se ne može izvesti čvrst zaključak.
* Anketa pokazuje da je izrazita većina za promjenu aktualnog stanja. U doglednom vremenu mogao bi se pokrenuti razgovor u otvorenoj formi ili rasprava o pitanju.
— [[Korisnik:Aca|Aca]] ([[Razgovor sa korisnikom:Aca|razgovor]]) 13:30, 20 novembar 2022 (CET)
|Nema konsenzusa}}
Već se ranije neformalno raspravljalo o ovoj temi pa je bilo različitih mišljenja, ali sada bih volio da pokušamo ovo i formalno razriješiti, ako je moguće. Dakle, kada smo inicijalno krenuli u sređivanje ove Wiki prije ''x'' godina, ne sjećam se više ni ja točno, dogovorena su neka jezična rješenja koja su u hodu, dakako, nadopunjavana i mijenjana. Primjer toga je recimo dogovor da u naslovima bude Španija, a ne Španjolska, odnosno Švicarska, a ne Švajcarska. Dogovorena su i neka pravila oko dominantne varijante (u naslovu ide ona koja prevladava u tri temeljna sh.jezika), ali i neka prijelazna rješenja. Nogomet je bio jedno od prijelaznih rješenja gdje smo, u nedostatku pametnije solucije, dogovorili da se do nekog trenutka A u budućnosti B koristi varijanta "fudbal ili nogomet" da bi svi bili zadovoljni. Sada, osobno mislim da više nema potrebe za prijelaznim rješenjem i da bismo se mogli odlučiti za jednu od varijanti. Iskreno, čitati "Fudbalska ili nogometna" na svakom članku djeluje mi jako neobično i ne čini mi se pretjerano enciklopedijski, neovisno o tome što je praktično. Za promjenu kategorija i naziva nakon odluke pobrinut će se tehnologija, to ne bismo radili ručno, tako da tu neće biti nikakvih problema. Ja samo smatram da je vrijeme da se ovo "ili" izbaci jer mi djeluje pomalo neozbiljno. Povodom toga, otvaram glasovanje oko izjašnjavanja o prijedlogu imenovanja nogometnih članaka koje će trajati najmanje '''7 dana''', dakle do '''20.10.2022.''' u 00:00 (te će se po potrebi produžiti). Prijedlozi su: