Zvonimir Kavurić

Zvonimir Kavurić (Zagreb, 28. prosinca 1901.Zaprešić, 5. listopada 1944.) je bio hrvatski arhitekt.

Životopis uredi

Rođen je 1901. godine u Zagrebu. Po zanimanju je bio arhitekt i likovni umjetnik.

Studirao je arhitekturu u Zagrebu, radio u Pragu i Parizu, a od 1934. godine djelovao je u Zagrebu u gradskom građevinskom uredu. Postigao je velike uspjehe u većem broju natječajnih radova i izveo nekoliko značajnih ostvarenja, poput zgrade Banovine u Splitu ili kupole Meštrovićeva paviljona na današnjem Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Bio je i član lijevo orijentirane likovne grupe „Zemlja“.

U okupiranom Zagrebu radio je na stvaranju narodnooslobodilačkih odbora i bio tajnik NOO-a Zagreba. Uhitili su ga ustaše i zatim objesili sa još devet antifašista, 5. listopada 1944. godine, u Zaprešiću pokraj Zagreba.

Nasljeđe uredi

Po njemu i njegovom bratu Stjepanu je do 1990-ih nosila ime ulica u Zagrebu, koja je zatim preimenovana u Ulica Andrije Hebranga. Do udruženja više poduzeća u građevinsko poduzeće „Monting” 1970-ih, samostalno je djelovalo poduzeće nazvano po njima, „Braća Kavurić”. Danas se u Sisku jedna ulica zove po braći Kavurić.

Literatura uredi

  • Stipe Ugarković, dr. Ivan Očak. Zagreb grad heroj: spomen-obilježja revoluciji. „August Cesarec“, Zagreb 1979., 149. str.
  • Prilog za biografiju Arhivirano 2015-03-19 na Wayback Machine-u arhitekta Zvonimira Kavurića (1901.- 1944.)