Zuaque (Suaque, Suaqui, Çuaques) /od suua, =sredina + yaqui, =rijeka; rijeka u sredini, odnosi se na Rio Fuerte, Buelna./ ratoborno indijansko pleme iz grupe Cahita koje je u 16. i prvoj polovici 17. stoljeća obitavalo na donjem toku rijeke Río Fuerte u sjevernoj Sinaloi, Meksiko[1]. Španjolski konkvistador Don Francisco de Ibarra tamo je 1564. utemeljio grad El Fuerte. Stalni napadi Cahita plemena, kao što su bili Zuaque, Cinaloa i Tehueco, natjerali su Španjolce da 1610. podignu utvrdu radi obrane od neprekidnih napada ovih borbenih plemena[2]. Prema Hodgeu njihovu zemlju uz pomoć plemena Guasave osvojio je još 1601, guverner Hurdaide i objesio 40 vodećih ljudi[3]. Andrés Pérez De Ribas, španjolski povjesničar i pionir među misionarima, posjetio je 1605.[4]) Ahome i Zuaque, prve je pokrstio ali je dio Zuaqua ostao nepokršten i neprijateljski raspoložen. Kasnije su Zuaque pokoreni a na njihovom području nastao je današnji suvremeni grad El Fuerte. Zuaque su nestali ali njihovi rođaci Mayo i Yaqui nastavili su borbu protiv bijelaca sve do u dvadeseto stoljeće.

Sela uredi

Po imenu (Hodge) poznata su njihova naselja Mochicaui (danas grad) i San Miguel Zuaque. Po drugim podacima glavno središte bio je Mochicaui, a ostala dva Charay i Cigüini[5].

jezik uredi

Jezik zuaque pripada jezičnoj skupini Taracahitian, porodica Uto-Aztecan. Prema Hodgeu govorili su dijalektima vacoregue i tehueco.

Izvori uredi

  1. Hodge
  2. „El Fuerte”. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-14. Pristupljeno 2014-08-06. 
  3. Hodge
  4. „Catherine M. Semones”. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-19. Pristupljeno 2014-08-06. 
  5. Ra Ximhai

Vanjske poveznice uredi