Zorica Tomić (Beograd, 29. jun 1959) je srpski kulturolog, sociolog kulture, publicista i kolumnista u brojnim novinama i časopisima.

Zorica Tomić
Rođenje(1959-06-29)29. 6. 1959.
Beograd

Biografija uredi

Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je i doktorirala 1996. godine. Danas živi u Beogradu sa svojom ćerkom. Radi kao vanredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu gde predaje Kulturologiju i Komunikologiju kao i na Fakultetu za Kulturu i Medije Megatrend univerziteta, a do januara 2005. godine je četiri godine predavala na Fakultetu političkih nauka. Ukazom predsednika Srbije, Borisa Tadića, donetim na osnovu Ustava Srbije, Zorica Tomić je 16. septembra 2009. godine postavljena na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije pri Stalnoj delegaciji Republike Srbije pri UNESKO u Parizu [1][mrtav link].

Životni rad uredi

Zorica Tomić je kulturolog, sociolog kulture, publicista i kolumnista u brojnim novinama BLIC, „Sve ređe se gledamo u oči i ljubimo“, TB NOVOSTI. Učesnica je mnogih tribina, okruglih stolova[nedostaje referenca]i član je redakcije časopisa Kultura. Takođe je i koautor u više studija i monografija[nedostaje referenca]. Samostalno je objavila nekoliko knjiga: Komunikologija, Komunikacija i javnost, Muški svet i Poljubac u doba kuliranja. U saradnji sa svojom sestrom bliznakinjom, poznatom srpskom književnicom, Mirjanom Bobić-Mojsilović, napisala je knjigu o horoskopu Liber Stellarum.

O delima uredi

U svoje dve knjige, Komunikologija i Komunikacija i javnost, bavi se fenomenom komunikacije, njenim značajem kao i odnosom komunikacije i različitih oblasti, a kao najvažnije navodi koji su uslovi uspešne komunikacije. U knjizi Muški svet glavnu temu zauzima „maskulini princip kontrole“ kao i razlika muškosti i ženskosti. Poslednje izdata knjiga Poljubac u doba kuliranja jeste ona koja je privukla najveću pažnju javnosti jer govori o aktuelnom problemu – distanci među ljudima, naročito u muško-ženskim odnosima, i o odsutnosti poljubaca i osećajnosti. Ova knjiga je dobitnik nagrade Isidorinim stazama. Još je prožeta i zanimljivim činjenicama i statističkim podacima. Njene knjige se koriste kao univerzitetski udžbenici.

Njena najnovija knjiga zove se New$ Age (2008, Službeni glasnik i Čigoja štampa). Knjiga istražuje načine na koji savremena kultura, pogotovo tehnologija kao jedan njen deo, utiče na promene u obrascima društvenog ponašanja. Promene u oblasti savremenih medija i tehničkih pomagala (tzv. gadžeta) izvršili su presudan uticaj na obrasce na koje se ugledamo kao i na tip komunikacije među ljudima. Posledica prvog jesu novi idoli i način ponašanja (stila života) koji oni diktiraju - menadžer i uspeh ili lepotica i neprekidna posvećenost održavanju vitke linije; posledica drugog su promene u sferi intimnosti (dodira) pogovoto među mladima. U tome je Z. Tomić pisala u svojoj prethodnoh knjizi Poljubac u doba kuliranja (2006, Narodna knjiga). Njena osnovna teza jeste da je komunikacija putem interneta i mobilnih telefona značajno suzila ljudske potrebe za dodirom i ispoljavanjem emocija, naročito među mladima.

Vanjske veze uredi

Vanjske veze uredi