Zoran Vojnović

Vidi i: Zoran Vojnović (imenjaci)

Zoran Vojnović (Beograd, 6. VIII. 1951), srpski ikonopisac, autor ikona na ikonostasu Hrama svetih apostola Petra i Pavla u Bolmanu.

Zoran Vojnović
Specijalist za telekomunikacije i ikonopisac
Rođenje6. 8. 1951. (1951-08-06) (dob: 72)
Beograd, NR Srbija, FNRJ
PrebivališteBeograd
Nacionalnostsrpska
Državljanstvosrpsko
ObrazovanjeViša elektrotehnička škola
Zanimanjespecijalist za telekomunikacije
PoslodavacTelekom Srbija
Poznat/a poikonopisu
Suprug/aMirjana Vojnović
Djecanema

Životopis uredi

Osnovnu i Srednju elektrotehničku školu "Nikola Tesla" završio je u Beogradu, a na Višoj elektrotehničkoj školi stekao je zvanje specijaliste za telekomunikacije i telekomunikacione uređaje. Čitav svoj radni vijek proveo je na raznim poslovima u preduzeću Telekom Srbija.

Oženjen je Mirjanom Vojnović (djevojački Stojanović, rođenom u Bolmanu), profesorom Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu Arhivirano 2010-12-17 na Wayback Machine-u.

Ikonopis uredi

Osamdesetih godina 20. vijeka počeo se baviti slikanjem ikona pod nadzorom prof. Milivoja Grujića - Elima i akademskog slikara Krste Andrejevića. Od tada pa do danas naslikao je preko 250 ikona, koje se nalaze u domovima vjerujućih, kako u Srbiji tako i širom svijeta, skoro na svim kontinentima.

U januaru 1992. godine, na poziv Muzeja primenjenih umetnosti Arhivirano 2009-08-15 na Wayback Machine-u u Beogradu i muzejskog savjetnika Dušana Milovanovića, učestvovao je na velikoj izložbi "Savremena pravoslavna srpska umetnost", na na kojoj je učestvovalo 200 umjetnika i na kojoj je bio zastupljen s pet svojih radova.

Kruna njegovog bavljenja ikonopisom bio je rad na ikonama za ikonostas srpskog pravoslavnog Hrama svetih apostola Petra i Pavla u Bolmanu. Za taj ikonostas, koji je širok sedam i visok pet i po metara, islikao je 33 ikone različitih formata, a njihovo islikavanje trajalo je skoro pet godina.

Vanjske veze uredi