Zimrilim je bio kralj grada-države Mari od oko 1779. do 1757. pne.

Pločica Zimri-Lina, cca. 1780 Muzej Louvre

Bio je sin i nasljednik Iakhdunlima, ali je bio prisiljen pobjeći u Yamkhad nakon što su m oca ubile sluge u dvorskom puču. Grad je okupirao Shamshi-Adad I, kralj Assura, koji je na prijestio postavio svog sina Yasmah-Adada. Ubrzo nakon smrti Shamshi-Adada I, Zimrilim se vratio i izgnanstva te svrgnuo Yasmah-Adada uz pomoć Yarimlima, kralja Yamkhada.

Zimrilim je vladao Marijem oko dvadeset godina, te vodio niz pohoda s ciljem da uspostavi dominaciju u dolinama Eufrata i Rijeka Khabura. Proširio je gradsku palatu, učinivši je možda najvećom u tadašnjem svijetu, te predmetom zavisti svih drugih kraljeva.

Također je sudjelovao u zbivanjima na širem području, te je jednom (možda oko 1764. pne.) bio saveznik Hammurabija u njegovim ratovima protiv Eshnunne.

Zimrilimov lični život je poznat na osnovu pločica očuvanih u državnom arhivu Marija. Oženio je Shibtu, princezu Yakhmada, te imao najmanje osam kćeri s nekoliko žena. Neke od njih je dao udati za poglavare lokalnih gradova, a dvije su postale sveštenice. Korespondencija kralja i njegovih kčeri pokazuje da je Zimrilim cijenio njihove upravne sposobnosti, a kći Kiru je imenovao gradonačelnicom obližnjeg grada. Pretpostavlja se da se radilo o gradu imena Yarim-i-Adad, no klinasti zapisi su oštećeni i ne daju nedvosmislene podatke.

Godine 1757. pne. Hammurabi je osvojio i opustošio Mari (iako neki drže da se grad predao bez borbe). U tom trenutku Zimrilim nestaje iz istoriskih zapisa, te se pretpostavlja da je ubijen.