Zija Dizdarević

Zija Dizdarević (Vitina kod Ljubuškog 18. februar 1916logor Jasenovac 1942.) je bio jugoslavenski književnik.

Zija Dizdarević
Biografske informacije
RođenjeVitina, Austro-Ugarska (danas BiH)
Smrt1942. (dob: 25–26)
Logor Jasenovac
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik
Opus
Književne vrstenovela

Biografija uredi

Detinjstvo je proveo u Fojnici, koja je predmet svih njegovih pripovedaka. Učiteljsku školu je završio u Sarajevu, gde se priključio naprednom omladinskom pokretu. Uhapšen je sredinom januara 1937. zbog učešća u štrajku đaka. Revoluionarno delovanje nastavio je kao student na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prvih ratnih godina delovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. Uoči odlaska u partizane uhapsile su ga ustaše, odvele u logor Jasenovac, gde je neposredno po dolasku ubijen u rano proleće 1942.

Književni rad uredi

Od 1937. intenzivno se bavi pripovedačkim radom i kritikom, sarađujući u Politici, Putokazu, Mladoj kulturi i Pregledu. U kratkim pripovetkama slika atmosferu i žitelje bosanske kasabe neposredno pred Drugi svetski rat nastojeći da pronikne u nepravednosti društvenog poretka i odnosa koji se reflektuju u životu „čaršinlija“ podeljenih na bogate i siromašne.

Djela uredi

  • Pripovijetke, Sarajevo 1948
  • Prosanjane jeseni, Sarajevo 1959.
  • Sabrana djela, Sarajevo 1978.
  • Blago u duvaru, Zadrugar, Sarajevo 1983.

Ekranizacije uredi

1975. godine, na osnovi Dizdarevićeve pripovetke snimljen je crno-bijeli televizijski film u režiji Aleksandra Jevđevića "Blago u duvaru".

Literatura uredi

  • Kritičari o Ziji Dizdareviću, Sarajevo 1978.