Zhuangxiang od Qina

Kralj Zhuangxiang od Qina (秦庄襄王), pravim imenom Zichu (子楚), bio je vladar drevne kineske države Qin od 250. do 247. pne. Najpoznatiji je kao otac Qin Shi Huanga, budućeg kralja, ujedinitelja i prvog kineskog cara.

Zichu je bio sin An Guo Juna, princa koga je tadašnji kralj Zhaoxiang odredio za svog prijestonasljednika, te njegove druge priležnice Xia Ju. Iako mu je, za razliku od prve priležnice Gospođu Hua Yang, dala dijete, An Guo Jun je nije volio, te ju je prvom prilikom s djetetom dao poslati kao taoca u Handan, prijestolnicu države Zhao, glavnog suparnika države Qin. Tamo su majka i dijete bili izloženi lošim postupcima zbog neprijateljstva dviju država. Međutim, u pomoć im je pritekao bogati trgovac Lü Buwei, koji ih je ne samo uzdržavao, nego i Gospođu Hua Yang, preko njene sestre, nagovoriti da primi Zichua i njegovu majku na dvor.

To se i dogodilo nakon što je stari kralj umnro, a An Guo Jun ga naslijedio kao kralj Xiaowen od Qina. Zichu je postao krunski princ, a na prijestolje je došao već nakon godinu dana uzevši ime Zhuangxiang. U znak zahvalnosti je Lü Buweija imenovao kancelarom i dao mu na upravljanje Luoyang. Historičari vijekovima špekuliraju o tome nije li Lü Buwei dao otrovati Xiaowena. Samo tri godine kasnije je umro i Xiaowen, a na prijestolje došao 13-godišnji Zheng, kasnije poznat kao Qin Shi Huang.

Dio historičara na temelju legendi špekulira kako Zhuangxiang nije bio Qin Shi Huangov otac, odnosno da je lukavi Lü Buwei "podmetnuvši" vlastitu trudnu konkubinu kao poklon mladom Zichuu osigurao da na prijestolje dođe vlastiti sin.


Zhuangxiang od Qina
Kraljevske titule
Prethodi:
Xiaowen
Kralj Qina
249. pne. – 247. pne.
Slijedi:
Qin Shi Huang