Ovo je kinesko ime; porodično ime je Zhou.

Zhou Yu (175–210)[1] je bio kineski vojskovođa i političar iz doba Tri kraljevstva. Poticao je iz porodice koja je bila blisko vezana uz porodicu gospodara rata Sun Jiana, a sam je studirao zajedno sa Sun Jianovim sinom Sun Ceom. Zajedno s njim je služio Sun Cea, sve do 197. kada se Yuan Shu proglasio carem. Zhou Yu je tada savjetovao Sun Cea da se odmetne od svog sizerena, te da stvori novu bazu južno od rijeke Yangtze. Ona je kasnije postala srž države Istočni Wu. Nakon Sun Ceove smrti je postao savjetnik njegovog brata i nasljednika Sun Quana. Kada je 208. sjevernjački gospodar rata Cao Cao pokrenuo veliki pohod na jug sa ciljem da ujedini Kinu pod svojom vlašću, upravo je Zhou Yu bio glavni zagovornik pružanja otpora. Kasnije je došao na čelo koalicijske vojske koja će odnijeti pobjedu u odlučujućoj bitci kod Crvenih stijena. Dvije godine kasnije je umro pripremajući se za pohod kojim je cijela južna Kina trebala biti ujedinjena pod Sun Quanovom vlašću.

Zhou Yu

Lik Zhou Yua se često javlja u kineskoj i istočnoazijskoj popularnoj kulturi, a svjetskoj publici je poznat po igranom filmu Crvena stijena iz 2008. gdje ga tumači Tony Leung Chiu Wai.

Reference uredi

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 1152. ISBN 978-90-04-15605-0.