Ovo je kinesko ime; porodično ime je Zhang.

Zhang Ling (pojednostavljeni kineski: 张陵; tradicionalni kineski: 張陵; pinyin: Zhāng Líng; Wade-Giles: Chang Ling; 34–156), stilsko ime Fuhan (pojednostavljeni kineski: 辅汉tradicionalni kineski: 輔漢) bio je kineski taoistički pustinjak iz doba dinastije Han, poznat kao osnivač taoističke sekte Put nebeskih učitelja, također poznate i kao Put pet vreća riže.

Među taoistima je poznat i kao Zhang Daoling (pojednostavljeni kineski: 张道陵; tradicionalni kineski: 張道陵; pinyin: Zhāng Dàolíng; Wade-Giles: Chang Tao-ling), Nebeski učitelj Zhang (張天師), Drevni nebeski učitelj (祖天師) ili Zhengyi Zhenren (正一真人). Zhang se nekada prikazuje kako jaše tigra. Među nekim taoističkim sektama se Zhang zajedno sa Ge Xuanom, Xu Xunom i Sa Shoujianom naziva "Četiri nebeska učitelja" (四大天師).

Biografija uredi

 
Zhang Daoling u knjizi
Myths and Legends of China
E. T. C. Wernera

Zhang je bio porijeklom iz okrugu Feng u provinciji Jiangsu, te se pričalo da je potomak Zhang Lianga. Rođen je u desetoj godini ere Jianwu za vladavine cara Guangwua. U mladim danima je počeo čitati Tao Te Ching te je studirao na Taixueu (Carskoj akademiji). Služio je kao magisrtraz u Jiangzhouu i Kapetaniji Ba (današnji Chongqing) za vrijeme vladavine cara Minga.

Zhang se kasnije povukao i započeo samački život na planiniBeimang, gdje je počeo uvježbavati metode sa ciljem da dostigne dugovječnost. Kada su mu ponudili da postane boshi (ekvivalent današnjeg profesora) na Carskoj akademiji, rekao je da je bolestan. Car He ga je tri puta pozvao da služi kao Taifu (carski tutor) ali je opet odbio.

Prema predaji se godine 142. Laozi ukazao Zhangu na planini Heming i rekao mu kako će uskoro doći kraj svijeta, a iza njega era Velikog mira. Laozi je objasnio da će njegovi sljedbenici započeti drugi život, kao dio "Pogodbe Pravovjernog sa Silama". Kroz ovu pogodbu će Zhang i njegovi sljedbenici dobiti pomoć nebeskih sila kako bi kontrolira sudbinu čovječanstva.

Zhang je nakon toga krenuo osnovati prvu pravu taoističku zajednicu temeljenu na tim uputama. Jedna od glavnih promjena koju je nalagala Pogodba bila je odbijanje hrane i žrtvovanja životinja. Laozijev nauk prema Zhangu je također prvi put uveo posebni taoistički panteont različit od ranijih božanstava drevne Kine. Zhang je također napisao taoističku knjigu od 24 toma, za koju se tvrdi da je Xiang'er, komentar Tao Te Chinga.

Zhang je umro na planini Qincheng godine 156. u vrijeme vladavine cara Huana. Tada je imao 123 godine. Po nekim predajama, međutim, Zhang nije umro. Umjesto toga se uzdignuo na Nebo sa suprugom i dvoje učenika, postavši besmrtnikom.

Povezano uredi