Zastava duginih boja (LGBT)

(Preusmjereno sa stranice Zastava duginih boja)

Zastava duginih boja ili na engleskom Rainbow Flag, takođe i Pride Flag (Zastava ponosa) je najrasprostranjeniji simbol LGBT zajednice.

Zastava duginih boja kakva se danas najčešće koristi u LGBT zajednici.
Deo serije o
LGBT simbolima
Zastava duginih boja
Zastava bear ponosa
Biseks. zastava
Trans zastava
Ružičasti trougao
Crni trougao
Lambda
Labris
Ljubičasta ruka
LGBT portal
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Verzija koju danas LGBT zajednica koristi sastoji se od 6 boja, koje simbolizuju različitost u zajednici.

Pored Zastave duginih boja, kao simbola LGBT pokreta, postoje i druge zastave koje koriste simboliku duge (Vidi: „Dugine zastave“). Izbor i raspored boja se razlikuje na svim ovim zastavama i njih ne treba mešati.

Pored jasne simbolike skladne različitosti, duga je dugo bila povezana sa LGBT osobama. Mnoge priče i legende dovodile su dugu u vezu sa pitanjima seksualnosnosti, roda ili pola; prema jednoj, na primer, osoba koja prođe ispod duge menja svoj pol. Pesma Iznad duge („Over The Rainbow“ je dugo pre početka upotrebe Zastave duginih boja bila prihvaćena od gej zajednice kao gej himna.

Istorija uredi

Zastava duginih boja počinje da se koristi krajem 1970-ih godina najpre u San Francisku. Zastavu je kreirao Gilbert Baker, i originalna, ručno farbana zastava prvi put je javno upotrebljena na Paradi gej ponosa u San Francisku 25. juna, 1978. godine. Originalna verzija je imala 8 boja, kojima je Baker pripisao određena značenja:

 
Zastava sa osam boja se danas ponovo koristi na paradama ponosa.
  • (intenzivna pink iliti fuksija – seksualnost)
  • crvena – život
  • narandžasta – zdravlje
  • žuta – Sunčevi zraci
  • zelena – priroda
  • (tirkizna – umetnost)
  • plava – harmonija
  • ljubičasta – duh

Iste godine 27. novembra izvršen je atentat na prvog otvoreno gej člana gradskog veća San Franciska, Harvey Milka. Sa željom da izraze snagu i solidarnost posle ovog napada, LGBT zajednica je počela da koristi Bakerovu zastavu. Zbog veće potražnje, zastava je počela fabrički da se proizvodi, ali nastao je problem, jer u to vreme nije mogla da se nađe fabrička farba koja bi dala pink boju. Problem je rešen tako što je zastava proizvođena sa 7 boja.

Godine 1979. zastava je ponovo promenjena. Organizacioni odbor Gej parade je odlučio da put kojim parada treba da se kreće obeleži Zastavom duginih boja. Zbog toga je bilo potrebno da zastava ima paran broj traka (tri bi došle s jedne, a 3 s druge strane) i rešeno je da se izostavi tirkizna. Time je Zastava dobila današnji izgled: crvena (na vrhu), narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta.

U poslednje vreme, kako više nije problem proozvoditi fabričku pink farbu, postoji trend češće upotrebe originalne zastave sa osam boja.

Varijante uredi

Pobeda nad AIDS-om uredi

Victory Over AIDS Flag je Zastava duginih boja, kojoj je ispod ljubičaste pridodata crna boja. Narednik Leonard Matlovich, veteran Vijetnamskog rata, predložio je da se crna boja skine sa zastave kada lek za AIDS bude pronađen.

Zastava duginih boja „Leather“ zajednice uredi

Ova zastava se može lako pomešati sa Zastavom pobede nad AIDS-om zbog sličnog izgleda. Međutim, crna boja ovde nije pridodata, nego je upotrebljena umesto ljubičaste, da bi se istakla „žestina“ i muževnost. „Leather“ zajednica, ipak, česće koristi Leather pride flag.

Zastava sa belom trakom uredi

Prvi put se pojavila na Paradi ponosa LGBT osoba u Stokholmu, da bi se naglasilo da su sve grupe uključene.

Zastava duginih boja sa drugim simbolima uredi

Zastava se često kombinuje sa drugim simbolima LGBT pokreta, kao što su lambda, ružičasti trougao, labris itd. U zavisnosti od značenja simbola sa kojim se kombinuje, zastava menja, odnosno naglašava svoje opšte značenje. Primera radi, labris će naglasiti prisustvo lezbejske zajednice.

 
LGBT zastava Evrope

Složene zastave uredi

Složene zastave LGBT ponosa su nastale kombinovanjem Zastave duginih boja sa drugim postojećeim zastavama ili elementima drugih zastava.

Na nacionalnim paradama ponosa često se mogu videti zastave duginih boja kombinovane sa nacionalnim zastavama ili nacionalnim elementima.

Nalik tome napravljena je i zastava duginih boja Evropske unije.

Takođe, posebna LGBT udruženja ili LGBT odobri u okviru većih udruženja, kompanija ili institucija, osnovnoj Zastavi duginih boja prododaju simbole prepoznatljive za organizaciju iz koje dolaze, profesiju ili aktivnost kojom se bave.

Galerija uredi

Spoljne veze uredi

Vidi još: uredi