Zastava Libije usvojena 19. studenog 1977. je crveno-crno-zelena trobojka, sa bijelim polumjesecom i zvijezdom na sredini, i srednjom, crnom trakom dvostruke širine u odnosu na vanjske trake.

Zastava Libije (1951-1969; 2011-danas)

Povijest uredi

 
1969. - 1972.

Prva državna zastava moderne Libije je usvojena kada je zemlja stekla neovisnost od Italije godine 1951. To je bila crveno-crno-zelena trobojka, sa bijelim polumjesecom i zvjezdom u sredini, i srednjom, crnom trakom dvostruke širine u odnosu na vanjske trake. I danas ovu traku koriste monarhisti i Gadafijevi protivnici.

Nakon puča 1969., ova zastava je zamijenjena panarapskom crveno-bijelo-crnom trobojkom (sličnoj današnjoj jemenskoj zastavi). Nakon formiranja i razdruživanja Federacije Arapskih Republika (koja je kratko povezivala Libiju, Egipat i Siriju), usvojena je cjelovito zelena zastava. Zelena je tradicionalna boja islama, državne religije u Libiji. Ona također simbolizira Gadafijevu "Zelenu revoluciju". Gornji desni kut zastave predstavljao je mir, gornji lijevi život, donji desni vjernost zemlji, a donji lijevi jedinstvo.

2011. godine cjelovito zelena zastava zamjenjena je onom iz 1951. godine, koja je sadašnja zastava Libije.