Zastava Hrvatske

Zastava Republike Hrvatske službeno je proglašena 21.12. 1990. godine. Sastoji se od triju jednako širokih vodoravnih pruga crvene, bijele i plave boje s grbom Republike Hrvatske u sredini.

Hrvatska zastava. Omjer: 1:2
Zastava trgovačke mornarice. Omjer: 2:3
Zastava ratnih brodova. Omjer: 2:3

Izgled zastave uredi

Grb Republike Hrvatske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Grb je podjeljen u 25 crvenih i bijelih polja i to na taj način da je prvo polje grba (gornji lijevi kut) crvene boje. U kruni grba je smješteno 5 manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani s lijeva na desno: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1:2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1:1. Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom. Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2.

Pravno uređenje uredi

Državna zastava

  • Ustav Republike Hrvatske
  • Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske

Pomorska zastava

  • Pomorski zakonik
  • Pravilnik o isticanju i vijanju zastave trgovačke mornarice Republike Hrvatske i isticanju znakova na brodovima trgovačke mornarice Republike Hrvatske
  • Pravilnik o čamcima

Vojnopomorske zastave[mrtav link]

  • Odluka o vojnopomorskim, zapovjednim i položajnim zastavama i plamencima na ratnim brodovima Republike Hrvatske
  • Pravilnik o tehničkim uvjetima izrade, postupku i načinu isticanja te vijanja zastava i plamenaca na ratnim brodovima Republike Hrvatske

Zastava predsjednika Republike uredi

 
Zastava predsjednika Republike

Zastava predsjednika Republike Hrvatske je kvadratnog oblika (omjer 1:1) obrubljena tankim rubom naizmjeničnih crvenih i bijelih polja. U sredini zastave na modroj podlozi je znak u obliku povijesnog hrvatskog grba sa 25 crvenih i srebrnih polja. Štit krasi vijenac medaljona u kojima su povijesni hrvatski grbovi poredani od lijeve na desnu stranu štita ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Sa medaljona se uzdužno pružaju snopovi usporednih zlatnih, crvenih i bijelih linija. Iznad štita je položena vrpca s bojama zastave Republike Hrvatske, na kojoj su u sredini zlatnim slovima u rimskoj kapitali izvezena slova "RH".

Zastava predsjednika RH se ističe:

  • na zgradi u kojoj su službene prostorije i stan predsjednika kada on tamo boravi
  • na prometnom sredstvu u kojem se nalazi predsjednik:
  • u drugim svečanim prilikama.

Historijske hrvatske zastave uredi

  Rana verzija nove zastave, 1990

  Zastava SR Hrvatske, 1947. - 1990.

  Zastava NDH, 1941.-1945.

  Zastava Banovine Hrvatske, 1939. - 1941.

  Zastava Države Slovenaca, Hrvata i Srba, 1918.

  Zastava Trojednog Kraljevstva Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, 1867. - 1918.

  Zastava bana Jelačića 1848. godine

Poveznice uredi