Zakletve iz Strasbourga

Zakletve iz Strazbura (francuski: les serments de Strasbourg, oksitanski: los Sarments d'Estrasborg, nemački: die Straßburger Eide) je naziv zakletvi iz 842. koje su u Strazburu izmenili Luj Nemački, sin Luja Pobožnog, vladar istočnog franačkog kraljevstva, i njegov brat Karlo Ćelavi, vladar zapadnog franačkog kraljevstva. Osim savezništva, Luj i Karlo su se obavezali na suprotstavljanje Caru, njihovom starijem bratu Lotaru.

Tekst zakletve

Osnovni izvor podataka o ovom skupu je Nitardovo delo Život Luja Pobožnog. Oba kralja su se zaklela na jeziku kraljevstva onog drugog. Istoričari su ovo tumačili kao dokaz da je oko 842. Karolinško carstvo počelo da se razdvaja u proto-države sa različitim jezicima i običajima. Filolozi se više interesuju za sam tekst; to je jedan od prvih tekstova na romanskom jeziku koji se jasno razlikuje od latinskog.

U skorije vreme, pojavila se teorija da je Franačko kraljevstvo bilo sastavljeno iz više nižih kraljevina (regna) u kojima su vladali lokalni običaji, i govorili se lokalni jezici.