Zagrebački električni tramvaj

Zagrebački električni tramvaj akronim ZET je ime poduzeća u sastavu Zagrebačkog holdinga, dioničkog društva u stopostotnom vlasništvu grada Zagreba, koje obavlja javni prijevoz na području grada Zagreba i u dijelu Zagrebačke županije od Zaprešića do Velike Gorice uključujući i nekoliko gradića u Zagorju.

Zagrebački električni tramvaj
Vrsta Dioničko društvo
Osnovana 1891.[1]
Trenutno sjedište Zagreb
 Hrvatska
IndustrijaJavni prevoz
Web-stranicawww.zet.hr

ZET prijevozi putnike tramvajima, klasičnim i mini autobusima, jednom uspinjačom, a sve do sredine 2007. i žičarom (koja od tad više ne radi). On također organizira i prijevoz školske djece i invalida na području grada.

Historija poduzeća uredi

Poduzeće je osnovano 1891. pod imenom Društvo konjski tramvaj, ono je već 1892.preimenovano u Zagrebački tramvaj d.d., a od 1909. nosi naziv Zagrebački električni tramvaj d.d. [1] Za vrijeme nekadašnje Jugoslavije zadržalo je isti naziv, i djelovalo kao jedinstveno poduzeće, to je nastavilo biti i nakon osamostaljenja Hrvatske. Nakon odluke Gradske skupštine grada Zagreba o transformaciji poslovanja svih poduzeća u vlasništvu grada, od 1. jula 2006. ZET postaje samo jedna od podružnica Zagrebačkog holdinga. [1]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 O Zetu (hrvatski). ZET. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-05. Pristupljeno 29. 11. 2013. 

Vanjske veze uredi