Yax Nuun Ayiin I

Yax Nuun Ayiin I[1] je bio vladar majanskog grada-države Tikal u bazenu Peten, za vrijeme ranog klasičnog perioda mezoameričke kronologije krajem 4. vijeka.

Ponekad se naziva i kao Kralj Kvrgonosi ili Kvrgava njuška, a što potiče prije vremena kada su glifovi dešifrirani fonetski.

Na prijestolje Tikala je stupio 13. septembra 379, nedugo nakon ranijeg kralja Jaguarove šape, vjerojatno ubijenog od strane teotihuakanskih osvajača. Bio je sin Atlatl Cauaca, gospodara grada Teotihuacan u centralnom Meksiku. Postavljanje teotihuakanskog plemića na prijestolje Tikala označava vrhunac teotihuakanske hegemonije nad područjem centralnih Maja.

Yax Nuun Ayiin je vjerojatno bio dijete u vrijeme stupanja na prijestolje, a rane godine vladavine su, po svemu sudeći, bile u znaku Siyaj K'ak'a, jednog od očevih generala koji je vjerojatno služio kao regent.

Njegovu grobnicu, poznatu kao "Grobnica 10", su otkrili arheolozi Univerziteta Pensilvanije.

Kao vladar Tikala ga je, najvjerojatnije oko godine 425, naslijedio sin Siyaj Chan K'awiil, također poznat kao Olujno nebo[2].

Notes uredi

  1. Kraljevski broj "I" se ponekad dodaje imenu od strane modernih historičara, kako bi se ta ličnost razlikovala od istoimenog tikalskog vladara iz 8. vijeka poznatog kao Yax Nuun Ayiin II. Kraljevski brojevi se nisu koristili na majanskim natpisima.
  2. Ancient Mexico and Central America

Reference uredi