Ksi Jun (uprošć. kin. 谢军, trad. kin. 謝軍, pinjin: Xiè Jūn; Peking, (30. oktobar 1970) je šahistkinja iz Pekinga, Kina. Šahovsku karijeru u kineskom šahu započela je sa 6 godina. U desetoj postala je prvakinja Kine za devojčice. Pošto su je nagovorili da igra zapadnjački šah, postala je prvakinja Kine za devojčice 1984. godine.

Bila je osma i deseta ženska šampionka u šahu, prvi put od 1991. do 1996, i ponovo od 1999. do 2001, i bila je tek druga žena koja je titulu osvajala dva puta.

Godine 1991. Ksi Jun je osvojila svetsku šahovsku titulu za žene, pobedivši u meču Maju Čiburdanidze, koja je držala titulu od 1978, rezultatom 8½:6½. Godine 1993. uspešno je odbranila titulu protiv Nane Joseliani (pobedivši sa 8½:2½). Izgubila je titulu 1996. od Žuže Polgar (8½:4½). Povratila je titulu 1999. kada je pobedila Alisu Galjamovu (8½:6½), pošto je FIDE na čudan način oduzela titulu Žuži Polgar. Godine 2000. FIDE je promenila način igranja i uvela nok-aut sustem. Ksi je ponovo osvojila titulu, pobedivši svoju zemljakinju Ćin Kanjuing rezultatom 2½:1½ u finalu.

Uprkos ovom uspehu, Ksi Jun nikada nije bila prvorangirana šahistkinja. Judit Polgar, koja odbija da igra na ženskim turnirima, držala je to mesto sve vreme dok je Ksi bila na vrhuncu igračke karijere.

Ksi Jun je najjača od brojnih kineskih šahistkinja, između ostalih od Cu Čen, Juhua Ksu i Lei Vang. Odigrala je ključnu ulogu kao član kineskog šahovskog tima koja je osvojila zlatnu medalju 1998. na šahovskoj olimpijadi u Elisti u Kalmikiji, Rusija.

Krajem devedesetih godina prošlog veka Ksi Jun je odbranila doktorat iz psihologije.

Spoljašnje veze uredi