Wyatt Berry Stapp Earp (19. mart 1848–13. januar 1929) je bio američki farmer, vozač kočija, lovac na bufale, policajac u mnogim gradovima na granici američkog Divljeg Zapada, kockar, vlasnik saluna, rudar i boksački sudac. Najpoznatiji je po tome što je, zajedno s Docom Hollidayem i svoja dva brata - Virgilom i Morganom Earpom - sudjelovao u znamenitom obračunu kod O.K. Corrala kao i u potonjoj Earpovoj vendetti.

Wyatt Earp
Wyatt Earp u dobi od 21 godinu, cca. 1869
Rođenje(1848-03-19)19. 3. 1848.
Monmouth, Illinois, SAD
Smrt13. 1. 1929. (dob: 80)
Los Angeles, SAD
Zanimanjekockar, policajac, vlasnik saluna, kopač zlata i srebra
Suprug/aUrilla Sutherland (supruga)
Celia Ann Blaylock (partnerka)
Josephine Sarah Marcus (supruga)
Djecanema

Wyatt Earp je nakon toga postao jedna od ikona američke historije i popularne kulture. Život mu je predmet brojnih knjiga, filmova, stripova i TV-serija.

Biografija uredi

Mnoge priče i glasine koje su se ispreplele oko ličnosti ovog najpoznatijeg revolveraša zapada bacile su i nemalo sjene na njegov karakter i postupke. No uprkos svemu Vajat Erp preživio je bezbroj okršaja i dočekao duboku starost i umro u svom rodnom domu u Kaliforniji 13. januara 1929. u 83 godini. Pisac i novinar Stjuart N. Leik proveo je s njim skoro dvije godine zapisujući njegova sjećanja, obilazeći s njim mjesta gdje je Vajat sudjelovao u stvaranju istorije Američkog Zapada. Bez sumnje Vajat je bio ono što se danas podrazumjeva pod revolverašem. No za razliku od drugih kao što su bili braća Masterson, Divlji Bil Hikok, Roj Ben, Džon Vesli Hardin i drugih koji su bili na strani zakona, a ponekad i sami prelazili s one strane zakona, Vajat Erp je bio čovjek čvrstih načela kojih se držao bez obzira na posljedice. To nije bilo nimalo lako u to divlje doba kad je svako postavljao svoje zakone, onoliko čvrste i vrijedne koliko ih je mogao poduprijeti snagom vlastite volje, mišića i metaka. Gdje počinje i završava poštenje nije bilo uvjek lako ocjeniti u doba kad su se ljudi od zakona kartali sa ubicama, razbojnici poslje pljačke dolazili u grad da potroše plijen, domaćice držale uvjek spremnu dvocjevku. Vajat, čini se, nikad se nije dvoumio koja je strana prava. Zato je zaslužan najviše njegov otac Nikolas. On je hrabrošću, čvrstinom i poštenjem predstavljao uzor kojeg su se Vajat i njegova braća držali cijelog života. Erpovi su bili porijeklom iz Škotske, ali su bili već šesta generacija koja je živjela u Americi kad su Nikolas Erp i njegova žena Virginia kupili farmu na kojoj su se rodili dva njihova najstarija sina Džejms i Virdžil i kćerka Marta. Nikolas, koji je uskoro bio poznat po cijelom okolnom području po hrabrosti kojom se suprostavljao bezakonju, bio je izabran za šerifa i bez ikakve nadoknade stavljao život na kocku. Kada je 1845. buknuo rat između SAD-a i Meksika, Nikolas smjesta prodaje farmu, smješta porodicu na sigurno i dobrovoljno se javlja u konjicu. Godinu dana kasnije vratio se kući kao kapetan i invalid. Naredne godine rodio se i treći dječak kojem su dali ime Vajat Beri Stap. Slijedila su ga još dva dječaka, Morgan i Varen, i jedna djevojčica Adelija. Svih šest sinova Nikolasa Erpa prošlo je najopasnija područja Zapada i svagdje ostavila svoj trag, a posebno borbena trojka Vajat, Virdžil i Morgan.

                                   MAGIČNA MOĆ ŠERIFOVE LIČNOSTI
                  (iz predgovora uz biografiju Vajata Erpa od Stjuarta N. Leika)

Pošto je Vajat Erp dugo vremena bio mitska ličnost red je da se kaže da ova biografija nije nikakva mitska priča. Pređene su hiljade kilometara da bi se došlo do istine. Obavljeni su razgovori sa mnogim svjedocima i pročitane stotine starih novina i dokumenata. Hiljade malih epizoda stvorile su još za života mit oko njega i okružile njegov hrabar i surov život legendom. Bio je izvanredan čovjek i kao takav stekao je među svojim savremenicima mnoge prijatelje, ali i neprijatelje. Nisu ga svi isto razumjeli i voljeli. Bio je čovjek djela. Živio je u vremenu u kome se život mogao spasiti samo ličnom energijom. Bio je više posljedica nego uzrok. Put koji ga je vodio iz tame i zbrke onog vremena tražio je od njega strogost, neumoljivost, sigurnu ruku i onakvo držanje, kakvo je jedino u to vrijeme bilo shvatljivo. Svoje bezbrojne borbe vodio je oštroumno, hladnokrvno i nepogrešivo. U svojoj zemlji je stekao najveće priznanje kao jedan od najvećih revolveraša za pravdu i kao jedan od najvećih službenika mira koje je zapad uopšte poznavao. Na svu sreću živio je dovoljno dugo da bi sa visokog položaja mogao prihvatiti još veće počasti, u izvjesnom smislu mali znak zahvalnosti amerike za herojski život koji je posvetio izgradnji i miru svoje domovine. Tako on danas nije poznat samo kao hrabar i energičan čovjek američkog pionirskog vremena koji je magičnom snagom svoje ličnosti i apsolutnim vladanjem revolverom kalibra 45 ukrotio niz gradova, goniča stoke i rudarskih logora već i o čovjeku koji je imao velik uticaj na svoje sugrađane, svoju okolinu i vrijeme. Njegove borbe nisu malog uticaja na dolazak zakona na zapad.

Dok Holidej uredi

Nasuprot sjajnom Vajatu Erpu, Dok Holidej je bio nesretan čovjek. Bio je čovjek dobrog izgleda, pepeljasto plave kose i brkova, studirao je i stekao titulu doktora za bolesti zuba i vilica na univerzitetu u Filadelfiji. U Bostonu je bio ugledan odjeljenski ljekar i, na svoju nesreću, od jednog je pacijenta dobio opasnu i tad neizlječivu bolest tuberkolozu. Kolege ljekari su mu savjetovali da se odseli na jug gdje je suvlji zrak, jer bi to bolje odgovaralo njegovim plućima. Njegova slava uglednog Bostonskog zubara počela je naglo da pada, da bi se na Zapadu digla kao zla kob u liku legendarnog revolveraša i kockara. U Teksasu je upoznao Vajata Erpa i postali su prijatelji. Zajedno sa Vajatom Erpom učesnik je čuvenog Obračuna kod O.K. Corrala. Dok Holidej je umro 8. novembra 1887. godine u Glenvud Springsu u 36 godini od tuberkoloze. Jedna je od najvećih legendi Divljeg zapada. Bio je hladan kao gvožđe, ali Vajat Erp je uspio da ga promjeni - pisalo je u jednim Denverskim novinama. On mu je savjetovao da, kad god je to bilo moguće, svoje protivnike samo ranjava. Bat Masterson, koji je inače zastupao mišljenje da bi on trebao biti prijatelj čuvenog Vajata Erpa, smatrao je da je kod Vajata bila riječ o trpljenju kad se radi o Doku, ali da je bila riječ o pravom prijateljstvu shvatio je tek kasnije i to je bio razlog koji ga je godinama razdvajao od Vajata. U Americi je tad vladalo misljenje "S kim si takav si", što je značilo da je i Vajat Erp bio kao Dok Holidej čovjek koji je često bio na granici zakona: kockar, pustolov i revolveraš, što je bila jedina stvar koja je bacila nemalo sjene na njegov karakter i postupke. Poslje smrti Doka jedne Njuorške novine su napisale: "Ne znamo da li je bio pošten, ali zbog toga još više cijenimo njegovog prijatelja Vajata Erpa".

Vanjske veze uredi