Wolof je naziv za etničku skupinu koja živi u Senegalu, Gambiji i Mauritaniji. Njihov jezik se također zove "wolof" (v. wolof jezik).

Wolofi 1902.

U Senegalu Wolofi čine najbrojniju etničku skupinu. Oko 40% (cca. 4,5 miliona ljudi) stanovništva Senegala su Wolofi. U regiji od Dakara do Saint-Louisa, te zapadno i jugozapadno od Kaolacka, Wolofi čine većinu stanovništva. U Casamanceu i zapadu Senegala, pak, Wolofa skoro da i nema. No, s obzirom da 80% senegalskog stanovništva govori Wolof jezik, njihova kultura i jezik su prilično utjecajni.

U Gambiji, oko 15% (cca 200.000 ljudi) stanovništva su Wolofi. Ovdje su oni manjinau odnosu na Mandinke koji čine 40% stanovništva. Ali Wolof jezik i kultura i ovdje imaju veliki utjecaj zbog snažne prisutnosti u Banjulu, glavnom gradu Gambije, gdje su 50% stanovnika Wolofi.

U Mauritaniji manjina od 7% (cca. 185.000 ljudi) stanovništva su Wolofi te su uglavnom smješteni na južnim obalnim područjima države.

U starijim francuskim izvorima se ponekad koristi izraz "Ouolof" umjesto "Wolof". Potonji izraz se proširio zbog engleskog izraza za gambijske Wolofe. U izvorima iz 19. vijeka se ponekad koriste izrazi "Volof" ili "Olof".Volofi su uglavnom muslimani oko 90%, islam su primili od jedanaestog vijeka.Ima ih nesto animista i katolika