Wladyslaw I Herman

Ovo je članak o poljskom monarhu iz 11. vijeku. Za monarha iz 13. vijeka Władysław I Visokorameni, a za plemiće i monarhe sa sličnim imenom Ladislav I (razvrstavanje).

Władysław I Herman (cca. 1044[1] – 4. jun 1102) bio je knez Poljske od 1079. do smrti.

Władysław I Herman
knez Poljske
portret čiji je autor Jan Matejko
Vladavina 1079–1102
Rođen/a cca. 1044
Poljska
Umro/la 4. jun 1102 [dob: oko 58]
Płock, Poljska
Sahranjen/a Mazovska katedrala Blažene djevice Marije, Płock, Poljska
Prethodnik Bolesław II Smjeli
Nasljednik Bolesław III Krivousti
Supruga/supruge Przecława (Prawdzic?)
Judith od Češke
Judith od Švapske
Potomstvo sa Przecławom:
Zbigniew

sa Judith od Češke:
Bolesław III Krivousti

sa Judith od Švapske:
Sophia, kneginja Vladimir-Volinjska
Agnes, opatica Gandersheima i Quedlinburga
Adelaide, grofica Vohburg
kćer, poljska dama
Kraljevska kuća Pjastovići
Otac Kazimir I Obnovitelj
Majka Marija Dobroniega od Kijeva

Rodio se kao drugi sin Kazimira I Obnovitelja i njegove supruge, kijevske princeze Marije Dobroniege. Na prijestolje je došao 1079. nakon ustanka plemića koji su svrgnuli njegovog brata Boleslava II Smjelog. Godine 1080. se, nastojeći poboljšati odnose sa Češkom ozenio za Judith, kćer češkog kneza Vratislava II. U vanjskoj politici se oslanjao na Sveto Rimsko Carstvo, podržavajući cara Heinricha IV i smatrajući se njegovim vazalom. To je potvrdio ne osporavajući odluku carskog sabora u Mainzu kojim je 1085. Vratislav proglašen kraljem Češke i Poljske.

Pobunjeni plemići su ga nešto kasnije prisilili da u zemlju vrati i svojim nasljednikom proglasi Mieszka Boleslawowica, nećaka, odnosno sina prognanog Boleslawa. Godine 1089. je Mieszko umro u nerazjašnjenim okolnostima, a prijestonasljednikom postao Wladyslawov nezakoniti sin Zbigniew. Iste godine je Judith umrla, pa se Wladyslaw oženio za Judith od Švapske. Efektivnu vlast u Poljskoj je vršio vojvoda Sieciech, čije su tiranske metode izazvale niz ustanaka i gubitak teritorija, posebno u Šleskoj. Wladyslaw je, s druge strane, bio tolerantan vladar, i godine 1096. je upravo pod njegovom vladavinom počelo masovno doseljavanje Jevreja u Poljsku, izazvano antisemitskim pogromima u ostatku Evrope, vezanim uz Prvi križarski pohod. Na kraju se morao odreći Sieciecha kada su se protiv njega okrenuli i sinovi Zbigniew i Boleslav III Krivousti. Nakon njegove smrti su se braća borila za prijestolje.

Izvori uredi

Wladyslaw I Herman
Pjastovići
Rođen/a: ccaa. 1044 Umro/la: 4. jun 1102
Prethodi:
Bolesław II Smjeli
knez Poljske
1079–1102
Slijedi:
Zbigniew and
Bolesław III Krivousti