Winiges od Spoleta

Winiges (ili Winichis; latinski: Winigisus; ? - 822) bio je vojvoda Spoleta (dux Spolitanus) od 789. do nedugo pred smrt 822. Historičari pretpostavljao da je bio franačkog porijekla, odnosno član svite kralja Karla Velikog. Godine 788. je od Karla poslan u Italiju kako bi vodio pohod protiv Bizantinaca zajedno sa Karlu vjernim langobardskim vojvodama Hildeprandom od Spoleta i Grimoaldom III od Beneventa. Tada je u Apuliji uspio poraziti bizantskog vojskovođu Teodora. Na istom pohodu je, pak, Hildeprand umro, te ga je Karlo imenovao na njegovo mjesto, davši mu vlast nad Vojvodstvom Spoleto.

Winiges je također od Karla imenovan za namjesnika (missus dominicus) u Ducatus Romae (Rimskim vojvodstvima). Na dan 25. aprila 799. je bio u rimskoj Bazilici sv. Petra upravo u vrijeme kada je napadnut papa Lav III. Winiges je papi pružio zaštitu u Spoletu, a potom ga vratio u Rim.

Winiges je kasnije zaratio s Grimoaldom od Beneventa, ali je zarobljen kada je 802. opsjedao Luceru. U zarobljeništvu je proveo godinu dana, prije nego što je pušten 803.[1]

Kada je Lav III godine 815. bio na samrti, rimsko građanstvo je diglo ustanak. Kralj Italije Bernard je 815. poslao upravo Winigesa da uguši taj ustanak.

Godine 822. je Winiges abdicirao s mjesta vojvode, kako bi se povukao u samostan. Umro je ubrzo nakon toga.[2] Naslijedio ga je Suppo I, Brixiæ civitatis comes ("grof grada Brescia").[3]

Literatura uredi

Izvori uredi

  1. Hodgkin, VIII, 256. According to Einhard, Grimaldus Beneventanorum dux captured Winigisum comitem Spoletii at Luceria and "held [him] in honourable captivity" until the next year. According to the Annales Fuldenses, he was both besieged and captured by Grimoldo in 803.
  2. Hodgkin, VIII, 51. Einhard.
  3. Annales regni Francorum i Einhard.
Kraljevske titule
Prethodi:
Hildeprand
vojvoda Spoleta
789–822
Slijedi:
Suppo I