Wikipedija:Tihi konsenzus

Tihi konsenzus (ili ponekad prećutni konsenzus ili prešutni konsenzus) je konsenzus za koji se pretpostavlja da postoji sve dok nije izraženo neslaganje (u vidu vraćanja izmene ili uređivanjem). Ukoliko izmene koje ste sproveli nisu osporene već su nadograđene od strane drugih korisnika ili ukoliko se drugi korisnici pozivaju na njih, smatra se da su vaše izmene prihvaćene konsenzusom.

Koncept tihog konsenzusa uredi

Ukoliko se ne slažete sa nečim, na vama je da to kažete.

Tokom uređivanja vikipedije veoma je teško (praktično nemoguće) dobiti odobrenje zajednice pre svake izmene. Zbog toga je potpuno nepraktično čekati unedogled na odobrenje za vaše nameravane izmene. Ponekad je najbolje pretpostaviti da ćutanje znači da postoji konsenzus. Zbog toga možete pretpostaviti da postoji konsenzus za vaše izmene sve dok ih neko ne ospori njihovim vraćanjem ili svojim izmenama.

Čak i kada veliki broj ljudi na strani za razgovor podržava određenu izmenu, ponekad možete shvatiti da ne postoji konsenzus za vaše izmene tek kada su one poništene ili značajno promenjene. Što su vaše izmene "vidljivije" (izloženije ostalim korisnicima) i što su duže ostale neosporene pretpostavlja se da su podržane snažnijim konsenzusom.

Konsenzus se može promeniti uredi

Tišina je najslabiji oblik konsenzusa. Vreme koje je na raspolaganju korisnicima vikipedije je ograničeno. Postoje brojne diskusije u kojima se može učestvovati i stoga postoji mogućnost da odluka sa kojom niste bili upoznati ili u čijem donošenju niste imali vremena da učestvujete utiče na vaš rad. Zbog toga je, kada su u pitanju odluke koje su uglavnom bazirane na tihom konsenzusu, potrebno imati na umu da se konsenzus može promeniti tokom vremena.

Vidi još uredi