Wikipedija:Čarapko

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Sockpuppet)
Wikipe-tan koristi čarapu kao svoj dodatni, zlonamjerni suradnički račun. Upamtite, koristite li čarapu iz zlih namjera, bit ćete blokirani.

Pojam čarapa, čaraparko, čarapara, čarapko ili lutak (engleski: sockpuppet) na Wikipediji podrazumijeva ime korisnika koji je otvorio još jedan (ili više) korisničkih računa te ih koristi s lošom namjerom. To znači da taj isti korisnik pri radu, glasanju, raspravama, i slično koristi više korisničkih imena.

Problem korištenja čarape se najviše primjećuje kod rasprava i glasanja; u tom trenutku korisnik s više korisničkih računa ima prednost na ostalim korisnicima, jer svojim drugim korisničkim imenima može upravljati glasanjem ili okrenuti raspravu u svoju korist.

Wikipedia općenito ne preporučuje korištenje čarape u nekim svrhama koje mogu stvoriti probleme pri radu ostalim korisnicima.

Wikipedia na srpskohrvatskom jeziku nema još točno utvrđeno pravilo o čarapi, kao i mjere i kazne za korisnike koji ih koriste, ali to ne znači da se isti ne mogu pozvati na ovo pravilo u slučajevima kršenja ovog pravila. Isto tako možda će u skoroj ili bliskoj budućnosti ovo pravilo postati punovažeće i početi se primjenjivati na sve korisnike.

Korisnik za kojega checkuser utvrdi da je čarapa, bude obilježen predloškom {{Čarapa}} i blokiran zauvijek.

Računi-čarape uredi

Wikipedijanci se ponose svojim korištenjem konsenzusa u rješavanju pitanja i svojom pretpostavkom da većina ljudi pokušava da pomogne projektu. Čarape se koriste u suprotnosti sa ovim vrijednim odlikama Vikipedije, stvaranjem iluzije veće podrške za jedno gledište i izbjegavanjem zabrana.

Sve upotrebe račina kao čarapa su zabranjene i zahtjievaju agresivan pristup kako bi se enciklopedija zaštitila od njihovih djelovanja. Korištenje čarapa će po pravilu voditi do kazni za glavni račun, obično blokiranja ili, u ekstremnim slučajevima, trajne zabrane uređivanja na Wikipediji.

Glasanje i drugo iskazivanje podrške uredi

Čarapše mogu biti zloupotrebljavani kako bi se stvorio dojam više podrške za točku gledišta nego što zapravo postoji. Iako tipično pobjeđuje težina iznesenih argumenata, korisnik koji ima više čarapa koje „raspravljaju“ jedna sa drugom vodi do značajne pomutnje. Zato, nemojte to raditi. Ovo uključuje glasanje više puta u bilo kojim izborima, ili korišćenje više od jednog naloga u raspravama kakve su Wikipedia:Članci za brisanje, Wikipedia:Zahtevi za administriranje, ili na stranicama za razgovor.

Pored višestrukog glasanja, čarape mogu biti zloupotrebljavane za dovođenje u zabludu, odvraćanje pažnje, ili za stvaranje iluzije šire podrške za neku poziciju nego što je ona stvarno ima. U slučaju da se čekjuzer provjerom otkrije da je na glasanju glasao korisnik i njegovi čarape, postoji konsenzus da će svi glasovi biti poništeni, dok će svi biti blokirani — čarape na neodređeno, a vlasnik na određeni period.

Zaobilaženje pravila uredi

Pravila se primenjuju po osobi, ne po nalogu. Pravila kao što su pravilo o tri vraćanja odnose se na izmjene svake osobe. Korištenje drugog naloga za kršenje pravila će dovesti do toga da će kazne biti primijenjene na vaš glavni račun. Čarape se ne smiju koristiti za izbjegavanje bilo kojih mjera koje je izrekla zajednica, ili obavezujućih odluka proisteklih iz postupka posredovanja, uključujući i blokove, zabrane uređivanja ili periode mirovanja, kao ni blokova administratora. Izbjegavanje mjera će za posledicu imati vraćanje sata na početak i moguće produženje mjera.

Mesnate čarape uredi

Mesnata čarapa (engl. meatpuppet) je vikipedijanski izraz koji označava osobu koja uređuje za račun ili kao posrednik za drugog urednika. Iako Wikipedija pretpostavlja najbolju namjeru, posebno za nove korisnike, okupljanje novih urednika na Wikipediji u svrhu uticanja na izjašnjavanje, vraćanja izmjena, ili drugačijeg pokušaja stvaranja privida konsenzusa se snažno obeshrabruje. Novi korisnik koji se upusti u isto ponašanje kao i drugi korisnik u istom kontekstu, i za kojeg izgleda da uređuje Wikipediju isključivo sa tom svrhom, će biti podložan mjerama koje se primenjuju na korisnika čijem ponašanju se pridružuju. Izraz mesnati lutak je omalovažavajući i treba biti veoma oprezan u njegovom korištenju.

Ne dovodite mesnate lutke. Smatra se vrlo neprimjerenim da svojim prijateljima, članovima porodice ili zajednicama vaših istomišljenika govorite o Wikipedijinim lancima, kako bi oni došli na Wikipediju i podržali vašu stranu u raspravi. Ako osjećate da rasprava ignorira vaš glas, tada je odgovarajuće djelovanje da izbjegavate lične napade, zatražite na Pijaci komentare i učešće drugih Wikipedijanaca, ili pokušate riješiti neslaganje, uključujući u teškim slučajevima i formalno posredovanje. Ovo su dobro testirani postupci, koji su osmišljeni tako da izbjegnu problem u kojoj se pristrasnost na jednu stranu zamjenjuje pristrasnošću na drugu stranu.

Wikipedija ima pravila i postupke kako bi ublažila ometanje projekta koje izazivaju mesnate čarape:

  1. Konsenzus u mnogim raspravama i razgovorima se ne zasniva na broju glasova, već na točkama u vezi sa politikom projekta koje iznesu urednici. Manje je vjerojatno da novajlije razumiju Wikipedijina pravila i praksu, ili da će doprinijeti novim argumentima koje već nisu pomenuli drugi korisnici.
  2. U glasanjima ili raspravama nalik na glasanja, na nove korisnike se često ne obraća previše pažnje ili im se daje značajno manje težine, posebno ako mnogo njih izražava isto mišljenje.

Dijeljenje IP adrese uredi

Ukoliko dva ili više korisnika žive ili rade zajedno, dijeleći tako kompjuter ili internetsku vezu, ili ako koriste javni kompjuter ili dijeljenu mrežu, poput onih koje se nalaze u kancelarijama, školama, bibliotekama ili javnim internetskim pristupnim točkama, ovi računi mogu u čekjuzer istrazi izgledati kao čarape. Osim ovoga, takvi ljudi, koji često znaju jedan drugoga i imaju puno licem-u-lice kontakata, mogu imati iste interese i stilove pisanja, ili čak mogu učiti jedan drugog o Wikipediji i njenim tehnikama i obavještavati jedan drugog o ovdašnjim događanjima (mada se u ovim situacijama primenjuju smkernice Wikipedia:Konflikt interesa i Wikipedia:Pozivanje na glasanje). Čekjuzeri ne mogu znati tko koristi kompjzter na drugom kraju. Kako bi izbegli optužbe o čaraparstvu, takvi korisnici bi možda trebali da unaprijed prijaviti povezanost na svojim korisničkim stranama. Blisko povezani korisnici mogu biti promatrani kao jedan korisnik za potrebe Wikipedije ukoliko uređuju sa istim ciljevima. Kada uređuju iste članke, učestvuju u istoj raspravi zajednice, ili podržavaju jedan drugog u bilo kojoj vrsti nesporazuma, blisko povezani nalozi bi trebali objaviti svoju povezanost i poštovati relevantna pravila poput pravila o tri vraćanja kao da je u pitanju jedan nalog. Ukoliko ne žele da objave povezanost, ovakvi računi bi trebali izbjegavati uređivanje u istim oblastima, posebno o kontroverznim temama.

Administrativne čarape uredi

Glavni članak: Wikipedia:Administratori

Zajednica snažno odbacuje mogućnost da korisnici imaju više od jednog korisničkog imena sa administratorskim pristupom. Ukoliko administrator napusti projeat, vrati se pod novim imenom i prijavi se za administratorski pristup, očekuje se da će se oni odreći administratorskih prava na starom računu (ovo stari račun može uraditi bez prikazivanja veze između naloga). U principu, može se upravljati samo jednim računom sa pravima pristupa višim od redovnog urednika. Administratori koji koriste drugi račun na zabranjen način rizikuju da im administratorski pristup bude skupno i neopozivo oduzet.

Alternativni računi uredi

Neodgovarajuće upotrebe alternativnih računa uredi

Izbegavanje provjere uredi

Alternativni računi ne bi trebali biti korišteni za uređivanje koje se smatra neprihvatljivim. Korištenje alternativnih računa-čarapa i tako dijeljenje vaše historije priloga znači da drugi korisnici ne mogu otkriti pravilnosti u vašim prilozima. Ovo katkada može biti legitimno (vidi dolje pod legitimne upotrebe), stvaranje alternativnih računi kako biste zbunili ili zavarali urednike koji bi mogli legitimno biti zainteresirani da provere vaše priloge predstavlja kršenje ovog pravila.

Nalozi „Doktor Džekil“ i „Mister Hajd“ uredi

Zabranjuje se korištenje alternativnih računa za namjerna kršenja pravila ili narušavanje projekta:

  • Svim urednicima je zabranjeno da upravljaju računom „Mister Hajd“ u svrhu narušavanja projekta ili umjetnog stvaranja kontroverze. Nikada nije prihvatljivo držati jedan račun „čistim“, a koristiti drugi račun za upuštanje u kontraproduktivno ponašanje.
  • Administratorima je takođe zabranjeno da otvaraju i koriste račun „Mister Hajd“ kako bi se mogli upuštati u uređivačke ratove i svađe, dok bi sa svojim pravim „Doktor Džekil“ račun izigravali neutralnog administratora koji štiti strane ili sprovodi „pravila o tri vraćanja“ na istim člancima.

Legitimne upotrebe alternativnih naloga uredi

Alternativni računi imaju legitimne upotrebe. Na primjer, istaknuti korisnici mogu da napraviti novi račun kako bi iskusili kako zajednica funkcioniše za nove korisnike.

Razdvajanje i bezbjednost uredi

Neki urednici koriste alternativne račun kako bi razdvojili svoje priloge, iz raznih razloga:

  1. Urednik koji čini značajne doprinose u nekoj oblasti od interesa u Wikipediji može registrovati drugi, zaseban račun, koji će koristiti isključivo u vezi sa razvojem te oblasti.
  2. Pošto javni kompjuteri mogu imati instalirane viruse-trojance i kilogere, koji mogu presretati i bilježiti šifre, korisnici mogu registrirati poseban račun kako bi spriječili preuzimanje svojih glavnih računa.
  3. Korisnici koji su priznati stručnjaci u jednoj oblasti možda ne žele da dovedu u vezu svoje doprinose u toj oblasti sa doprinosima u člancima o temama u kojima nemaju isti status stručnjaka, ili koje smatraju manje značajnim.
  4. Osoba koja uređuje članak koji je veoma kontroverzan unutar njegove/njene porodice, društvenog ili profesionalnog kruga, i čiji je wikipedijski identitet poznat unutar tog kruga ili se može otpratiti do njihovog stvarnog identiteta, mogu htjeti koristiti poseban račun kako bi izbjegli posljedice u stvarnom svijetu od svoje uključenosti u tu oblast.
  5. Urednik može koristiti javno objavljeni alternativni račun za vršenje poslova održavanja, kako bi pojednostavio organizaciju takvih poslova.

Račun-dvojnici uredi

U kontekstu korisničkih naloga, račun-dvojnik (ili račun-sjena) je drugi račun koji se registruje sa korisničkim imenom sličnim glavnom račun kako bi se spriječilo preuzimanje i lažno predstavljanje od strane vandala. Ovakvi nalozi su dozvoljeni i trebali bi biti označeni šablonom {{dokazana čarapa}}, ili jednostavno preusmjereni na vlastitu korisničku stranicu. Račune-dvojnike ne bi trebalo koristiti za uređivanje.

Okretanje novog lista pod novim imenom uredi

Ukoliko imate negativnu historiju uređivanja i stvarno ste odlučili da čisto i pošteno okrenete novi list, a ne želite da vas pritom prati prljavi trag vašeg prethodnog ponašanja, možete jednostavno prestati koristiti prethodni račun (ili račun), i otvoriti nepovezani novi račun koji postaje jedini račun koji onda koristite, i koristite ga na dobar način.

Prestanak korištenja starog računa izričito znači da stari račun nikada više neće biti korišćen za uređivanje. Ako stari račun bude imalo korišten zajedno sa novim računom, nakon što ste ga navodno prestali koristiti, tadaga vi niste prestali koristiti i on podliježe pravilima o poseebnim nalozima, vidi gore.

Kada se prestaje sa korištenjem računa, preporučuje se da se na korisničkoj stranici starog račun zabilježi da je neaktivan, kako bi se spriječilo da se ovaj prelazak interpretira kao pokušaj zlonamjernog čaraparstva.

Obratite pažnju da pravo na nestanak ne pokriva ovo, i da se na ponovljeno mijenjanje računa obično gleda kao na način da se izbjegne istraživanje i smatra kršenjem ovog pravila. Takođe, urednicima kojima je zabranjen pristup Wikipediji nemaju ovu mogućnost na raspolaganju: njima je uređivanje Wikipedije potpuno zabranjeno, bilo anonimno, bilo pod ma kojim korisničkim imenom.

Dvije najčešće brige i njihovi uobičajeni odgovori su:

  • Biću primijećen: Ako promenite svoje ponašanje, i članke na kojima radite, nema razloga da budete povezani. Ako nastavite na istim člancima, ili se vaš stil pisanja toliko snažno izdvaja da će biti brzo primijećen, ili se vratite problematičnom uređivanju, tada je verovatno da će veza biti uočena bez obzira na to da li promijenite račun ili ne. Nakon otkrivanja će se verovatno gledati negativnije na ponašanje koje bi se moglo protumačiti kao prikrivanje.
  • Biću identificiran čekjuzer alatkom ili ću kasnije biti optužen da sam čarapa: Čekjuzer alatka se koristi u slučaju sumnje na kršenje politike Wikipedije. Ukoliko ne koristite stari račun niti se upuštate u problematično ponašanje, neće biti puno razloga da neko zatraži proveru, dok će zahtjev bez dobrog razloga najverovatnije biti odbijen zbog nedostatka razloga. (Međutim, treba reći da ako buduće korištenje računa ipak privuče pažnju zainteresiranih urednika ili administratora, onda je vjerojatno da će veza biti otkrivena. Vidi obavještenje o posebnom računui kako da umanjite mogućnost problema.)

Botovi uredi

Urednici koji upravljaju botovima (programima koji uređuju automatski ili poluatomatski) se ohrabruju da otvore zasebne račune (i zatraže da oni budu označeni kao botovi), kako bi automatske izmjene mogle biti sakrivane iz nedavnih izmjena.

Računi-likovi uredi

Računi-likovi, koje koristi više ljudi u određenu svrhu, na Wikipediji su službeno dozvoljeni samo u veoma izuzetnim slučajevima. Ukoliko upravljate računom sa više korisnika, on će vjerojatno biti blokiran.


Obavještenje o posebnom račun uredi

Ukoliko netko želi koristiti posebne račune, preporučuje se u većini slučajeva da on pruži veze između računa, kako bi bilo lako utvrditi da ih koristi jedan pojedinac.

Urednici koji žele da javno prikazati vezu posebnog računa sa svojim glavnim računom, mogu to učiniti označavajući posebne račune šablonom Šablon:Tl2.